Afbeelding
112 Zuid-Holland Zuid

Beatrixziekenhuis in Gorinchem heeft contacten vrouw met coronavirus in beeld

Zorg Dossier coronavirus

[GORINCHEM] Alle mensen die in contact zijn geweest met de door het nieuwe coronavirus besmette vrouw in het Beatrixziekenhuis in Gorinchem zijn in kaart gebracht. De besmette vrouw heeft in het ziekenhuis met tientallen mensen contact gehad, zegt de voorzitter van de medische staf Robert Chabot.

,,Vooral bij de artsen en verpleegkundigen op de intensive care is het risico op besmetting dan groot." Deze mensen zijn allemaal bevraagd of ze klachten hebben. Mensen met klachten worden onderzocht. Om hoeveel mensen het precies gaat kan Chabot niet zeggen. ,,Ze worden onderzocht, zelfs al hebben ze maar een loopneus", aldus Chabot. Behalve het medisch personeel zijn er nog tientallen mensen die contact met de vrouw hebben gehad. 

De 49-jarige vrouw uit Nieuwendijk lag een week lang ernstig ziek in het ziekenhuis in Gorinchem en is vrijdag overgeplaatst naar het Erasmus MC in Rotterdam. De overplaatsing was volgens Chabot medisch noodzakelijk. Op het moment dat de vrouw werd overgeplaatst was zij nog niet getest op het coronavirus. Andere patiënten in het Beatrixziekenhuis zijn niet in contact met haar geweest. De patiënt werd apart verpleegd.

Volgens Chabot waren er geen redenen om de vrouw te verdenken op het coronavirus. Zij had geen risicocontacten en had niet gereisd. ,,We hebben ons gehouden aan het protocol van het RIVM. We hebben de afgelopen dagen steeds contact gehouden over het wel of niet testen op corona. Het is ter sprake geweest, maar tot vrijdag was er volgens het protocol geen reden om de test af te nemen bij de vrouw", vertelt Chabot. Dat het Erasmus MC in Rotterdam op vrijdag de vrouw wel testte op het coronavirus komt omdat de RIVM juist het protocol had aangescherpt. 

De voorzitter van het ziekenhuis Anja Blonk: ,,Patiënten die met spoed moeten worden opgenomen, zullen naar ziekenhuizen in de omgeving gaan, naar Breda, Nieuwegein en Tiel bijvoorbeeld." Ook de Lingepolikliniek in Leerdam wordt gesloten. Chabot: ,,Medewerkers en bezoekers van de Lingepolikliniek in Leerdam kunnen ook het ziekenhuis in Gorinchem bezocht hebben. We hebben tot nog toe geen aanleiding om te denken dat mensen (medewerkers of bezoek, red.)  uit de directe omgeving van de besmette vrouw de Lingepoli hebben bezocht, maar deze maatregel nemen we puur uit voorzorg."

Voor vragen over het coronavirus lees ook 'Wat doet de regio?' 

Voor meer informatie over de besmette patiënt die in het Beatrixziekenhuis lag, lees Beatrixziekenhuis Gorinchem gesloten wegens coronavirus bij vrouw uit Nieuwendijk (49)

Voor meer informatie van het RIVM: www.rivm.nl/nieuwcoronavirus

advertentie
advertentie