Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen werden de handtekeningen via een ‘tour’ opgehaald bij organisaties.
Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen werden de handtekeningen via een ‘tour’ opgehaald bij organisaties.

Afspraken om gezondheid inwoners West Betuwe te bevorderen

24 november 2021 om 13:30 Zorg

HERWIJNEN Op maandag 22 november ondertekenden verschillende organisaties in West Betuwe het ‘Lokale Preventieakkoord’. In dit akkoord staan afspraken om de gezondheid van inwoners in West Betuwe te bevorderen. Het richt zich met name op de gezamenlijke aanpak van overgewicht, problematisch alcoholgebruik en roken. En er is veel aandacht voor de mentale weerbaarheid en veerkracht van jongeren. 

Het Lokale Preventieakkoord stimuleert de West Betuwse samenleving om fysiek en mentaal gezond te leven. En ook de samenhang hiervan te erkennen. Wethouder Ton van Maanen: ,,Fysieke en mentale gezondheid gaan vaak hand in hand. Als je stress ervaart, ga je meestal ook ongezonder eten. En als je een fysiek ongemak hebt, kan dat enorme invloed hebben op je mentale gezondheid. Iedereen moet samen en op een goede manier kunnen leven. Zonder te roken, met voldoende beweging, gezonde lucht en gezond eten. Het Lokale Preventieakkoord ligt aan de basis voor een gezond West Betuwe.”

JONGEREN OP GEZOND GEWICHT Er zijn al veel activiteiten en projecten in West Betuwe die bijdragen aan het bevorderen van de gezondheid. Én waarin verschillende organisaties al samenwerken. Een daarvan is het Sportakkoord. Dat ervoor zorgt dat meer inwoners in beweging komen. Net als de JOGG-aanpak (Jongeren Op Gezond Gewicht), dat veel beweegactiviteiten organiseert. Dit om overgewicht bij jongeren tegen te gaan. Het preventieakkoord is hiervoor overkoepelend en de aanpak is vernieuwend in West Betuwe. Aan de hand van het model ‘Positieve Gezondheid’ wordt gezondheid vanuit een veel bredere blik bekeken.

POSITIEVE GEZONDHEID Bij positieve gezondheid gaat men uit van wat er wél mogelijk is. En men kijkt verder dan alleen fysieke gezondheid. Sharon Cents, Gezondheidsmakelaar van de GGD Gelderland-Zuid en mede-aanvoerder van het Lokale Preventieakkoord: ,,Ook zingeving en welbevinden zijn onderdeel in de gezondheidsbenadering. We omarmen dit model en slaan daarmee een brug tussen zorg, welzijn en andere domeinen. Gezondheid is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van iedereen geworden. Van gemeente, organisaties en inwoners.”

CIJFERS Uit landelijke cijfers blijkt dat 50 procent van de Nederlandse bevolking boven de 18 jaar overgewicht heeft. Dat 23 procent rookt en 18 procent overmatig of zwaar drinkt. Deze ongezonde gewoonten kost de samenleving jaarlijks negen miljard euro aan zorgkosten. Ook zijn het afgelopen jaar angst, somberheid en eenzaamheid toegenomen. Dit is een maatschappelijke trend. De coronaperiode heeft dit versterkt. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM en de GGD. Daarom vinden de organisaties het juist nu belangrijk om een preventieakkoord te ondertekenen.

Het Lokale Preventieakkoord start met een beweging voor positieve gezondheid. Iedereen die wil bijdragen aan een gezond West Betuwe kan aansluiten bij de LinkedIn-groep ‘West Betuwe Positief Gezond’. Hier vinden geïnteresseerden informatie, tools, ideeën en antwoorden op vragen over een positief gezonde samenleving.

De organisaties die het Lokale Preventieakkoord ondertekenden zijn: Gemeente West Betuwe, GGD Gelderland-Zuid, Apotheek de Betuwe, Bibliotheek Rivierenland, West Betuwe Herstelt, Welzijn West Betuwe, Fysio Paul van Grootel, Mozaïek jongerenwerk, de Lingeborgh, Diëtist Eet en Leef, Klokhuis Beesd, Vitas Fysiotherapie, Gruson Gezond, Connect2Jeugd, Iriszorg, Ida Stress en Burnoutcoaching, Sante Partners en Huisartsenpraktijk Waardenburg.

Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen werden de handtekeningen via een ‘tour’ opgehaald bij organisaties.
Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen werden de handtekeningen via een ‘tour’ opgehaald bij organisaties.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie