Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem
Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem Maartje Kuperus

Burgemeester Melissant blijft ijveren voor behoud SEH bij het Beatrixziekenhuis

2 december 2022 om 07:56 Zorg

GORINCHEM Burgemeester Reinie Melissant dient tijdens de ledenvergadering van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) namens de gemeente Gorinchem een motie in voor het behoud van de Spoedeisende hulp (SEH) in het Beatrixziekenhuis. Zij doet dit namens 28 gemeenten die eveneens bezorgd zijn over behoud van streekziekenhuizen. 

Hoewel de gemeenten geen partner zijn in het Integraal Zorg Akkoord (IZA) adviseert de VNG toch positief over de motie, waarin de zorg wordt uitgesproken over de nabijheid en de bereikbaarheid van streekziekenhuizen en spoedeisende hulp (SEH) in de regio die onder druk komt te staan. Gevreesd wordt dat dit gevolgen heeft voor de leefbaarheid en leidt tot een ongewenste toename van gezondheidsverschillen. 

De motie is bedoeld om als VNG in actie te komen en het ministerie van VWS te bewegen in kaart te brengen wat de gevolgen zijn voor bereikbaarheid en toegankelijkheid van zorg. De afspraken in het IZA tussen minister, de verzekeraars en de ziekenhuizen over meer inzet op preventie en een gezonde leefstijl worden in de motie wel onderschreven. Omdat de VNG geen partij is in Integraal Zorg Akkoord waarschuwt ze op voorhand dat een gemeentelijke lobby geen garanties biedt op succes. Toch is de VNG blij met de motie, omdat ze zo met meer overtuiging de zorgen over bereikbaarheid en toegankelijkheid bij de ziekenhuizen kan overbrengen.

Gorinchem trekt in de lobby voor behoud van de SEH bij het Beatrixziekenhuis samen op met de koplopergemeente Goes en Winterswijk. De motie is onderdeel van de gezamenlijke strategie van de gemeente richting het ministerie van VWS. Burgemeester Melissant lobbyt al langere tijd actief voor het behoud, zo sprak ze 21 september in Den Haag al eerder met VWS minister Ernst Kuijper.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie