Afbeelding
Suzanne Heikoop

Gorcumse plaatjes beste actie ooit; ‘Lever dubbele plaatjes in!’

9 maart 2021 om 12:13 Advertorial_1

GORINCHEM Op 10 januari ontstond er een lokale rage in Gorinchem. Plus Elbert van den Doel maakte, in samenwerking met Historische Vereniging Oud-Gorcum, een boek en 153 spaarplaatjes met afbeeldingen van onder andere grote Gorcumers, winkels en historische plaatsen. Vorige week werden de laatste plaatjes uitgedeeld en nu roept de winkel op om dubbele plaatjes weer in te leveren. ,,Hier kunnen we heel veel Gorcumers in bijvoorbeeld verzorgingshuizen blij mee maken.” 

door Suzanne Heikoop

Het idee voor de plaatjesactie ontstond begin vorig jaar. Plus-eigenaar Elbert van den Doel vertelt: ,,Ik zag zoiets wel eens voorbij komen in andere plaatsen en dacht dat het in Gorinchem ook wel aan kon slaan. Gorcumers zijn een spaarzaam volk; iedere spaaractie wordt omarmd. Vaak blijven de 65+ers hierin wat achter, dus deze actie was eigenlijk een beetje voor hen.” Elbert ging op bezoek bij Historische Vereniging Oud Gorcum. ,,Ik sprak daar met Paul Mulders en Barry van Baalen en ook zij waren enthousiast. Ze namen alle hoofdstukken voor hun rekening, werkten er maandenlang aan en regelden alles tot in de puntjes.”

MEER DAN EEN HALF MILJOEN In totaal werden er 3500 boeken en meer dan een half miljoen plaatjes gedrukt. ,,We hebben zelfs nog een extra batch plaatjes gedrukt, zo hard ging het. De actie bracht ook een stroom aan initiatieven op gang. Er werd een facebookpagina aangemaakt om plaatjes te ruilen, vooral Peter de Jong had daar een enorme ruilhandel. We weten van een moeder en dochters die thuis plakten om opa op zijn verjaardag een boek te geven, mensen die bij elkaar aan de deur gingen ruilen en boeken die werden opgestuurd naar het buitenland. Ook werd er een pubquiz georganiseerd. De doelgroep, 65+ers, ging fanatiek aan de slag en haalde er herinneringen mee op, maar in alle leeftijden en lagen van de bevolking bleek de actie te leven. Dat is gaaf om te zien. Daarom zit deel twee van de actie in de pijplijn, in het voorjaar van 2023 hopen we een nieuwe plaatjesactie aan te kunnen bieden.” 

LAATSTE 200 BOEKEN Omdat een ruilmiddag er door het coronavirus niet echt in zit, heeft de winkel iets anders bedacht. ,,Bij de servicebalie van de winkel liggen formulieren waarop klanten aan kunnen geven welke plaatjes ze nog zoeken en hoeveel ze er in willen leveren. Als we de gezochte plaatjes bij elkaar hebben, nemen we contact op met de klant. Ook willen we graag een oproep doen aan de mensen die nog plaatjes over hebben. Lever ze in, want dan kunnen wij proberen om de laatste 200 boeken compleet te maken en uit te delen aan instellingen en mensen die ze goed kunnen gebruiken. We gaan er een goede plaats voor vinden en dan zou het zonde zijn als de ontbrekende plaatjes nog ergens thuis in een la liggen.”  

Plus Elbert van den Doel - Dr. H.B. Wiardi Beckmanplein 37 in Gorinchem - 0183 622 361. Volg de supermarkt ook op sociale media!

advertentie
advertentie