De Jongerenadviesraad in actie
De Jongerenadviesraad in actie gemeente West Betuwe

Jongerenadviesraad West Betuwe geeft eerste advies

19 juni 2020 om 19:20 Politiek

GELDERMALSEN Sinds november heeft de jeugd een stem in gemeente West Betuwe via de Jongerenadviesraad West Betuwe. De Jongerenadviesraad is bedoeld voor jongeren tussen de 12 en 21 jaar oud. Zij geven gevraagd en ongevraagd advies over onderwerpen die zij belangrijk vinden. Het eerste gevraagde advies over het waarderen van jongeren hebben zij nu gegeven. 

Veel West Betuwse jongeren dragen op een positieve manier bij aan de leefbaarheid binnen de kernen. Dit blijft nog vaak onderbelicht. Met een tastbare waardering wil de gemeente de betrokkenheid van jongeren onderstrepen. Wethouder Rutger van Stappershoef: ,,Vanaf nu willen we ieder jaar aandacht geven aan jongerenwaardering. We zetten één of meer jongeren in het zonnetje. Zo bieden we een podium aan goede voorbeelden. De Jongerenadviesraad heeft meegedacht over hoe we deze waardering gaan vormgeven. En aan welke maatstaven de jongerenwaardering moet voldoen. De komende tijd kiezen we samen met de Jongerenadviesraad een naam en ontwerp. Ons streven is om in 2020 de eerste jongerenwaardering uit te reiken.”

MEEDENKEN OVER COVID-19 Ook over andere onderwerpen denkt de Jongerenadviesraad actief mee. In mei riep premier Mark Rutte jongeren op om mee te denken over hoe Nederland er de komende tijd uit moet gaan zien. De 15-jarige Femke Willemse uit Geldermalsen is lid van de Jongerenadviesraad. Zij vertelt: ,,Met een werkgroep bedenken we een plan. Ook gaan we binnenkort op verschillende plekken in de gemeente aan de slag met graffiti-sjablonen. Hiermee willen we inwoners eraan herinneren om anderhalve meter afstand te houden. We vinden het belangrijk dat iedereen zich aan de regels houdt.”

DE JONGERENADVIESRAAD De jongeren die in de Jongerenadviesraad zitten, wonen allemaal in de gemeente West Betuwe. Zij geven gevraagd en ongevraagd advies aan burgemeester, wethouders en raadsleden. Dit doen ze over onderwerpen die zij belangrijk vinden. Dit zijn bijvoorbeeld verkeersveiligheid, mentale gezondheid en activiteiten voor jongeren. Femke: ,,De werkgroep ‘mentale gezondheid’ heeft onlangs een vragenlijst verstuurd naar alle middelbare scholen en enkele organisaties in West Betuwe. We vinden het belangrijk dat er meer aandacht komt voor de mentale gezondheid van jongeren. En dat we de vooroordelen die daarover bestaan, kunnen weerleggen. Met de vragenlijst willen we inzicht krijgen. Is er bijvoorbeeld behoefte aan een platform waar jongeren terecht kunnen met hulpvragen?”

Alle jongeren tot en met 21 jaar kunnen de vragenlijst invullen. Ga naar www.westbetuwe.nl/jongerenadviesraad. Of volg de Jongerenadviesraad via hun Instagram-account: @jongerenraad_wb.

De gemeente vindt het belangrijk dat jongeren meedoen aan de lokale democratie. Aan de andere kant heeft de gemeente de ideeën van jongeren hard nodig. Met verschillende acties moedigt de gemeente jongeren aan om actief bij te dragen. Een van die acties is de Jongerenadviesraad. Andere acties zijn Democracity (voor 11-jarigen) en Maatschappelijke Diensttijd (vanaf 16 jaar).

advertentie
advertentie