Honden zijn vaak angstig tijdens de jaarwisseling door het vele vuurwerk
Honden zijn vaak angstig tijdens de jaarwisseling door het vele vuurwerk Dierenasiel Gorinchem

Dierenasiel blij met vuurwerkvrije zone

29 september 2020 om 12:39 Overig

GORINCHEM – Dierenasiel Gorinchem is blij met de uitbreiding van de vuurwerkvrije zones in de stad. Naast reeds bestaande vuurwerkvrije zones rondom het Beatrixziekenhuis, verpleeghuis Het Gasthuis, het Natuurcentrum Gorinchem en het Gijs van Andelpark is ook rond het dierenasiel komende jaarwisseling een vuurwerkvrije zone ingesteld.

Beheerder Cora Rikkelman laat weten blij te zijn met de vuurwerkvrije zone rond het dierenasiel. ,,Jaarlijks is er veel onrust in het asiel met vuurwerk. Het concentreert zich rond de jaarwisseling, dit is een plek waar veel jongeren naar toe trekken. Soms met vuurwerk of stoken dat echt niet door de beugel kan, maar ook door te vroeg vuurwerk af te steken”. Het dierenasiel is al langer met de gemeente in gesprek over onder andere voorlichting over vuurwerk voor mensen met huisdieren. Samen met stichting Hond en Gedrag en een dierenarts houdt ze jaarlijks voorlichtingsavonden. ,,Hoe beleeft een hond vuurwerk en op welk angstniveau zit de hond. We proberen dan echt advies op maat te geven. Er komt steeds meer vraag naar voorlichting, ook omdat het vuurwerk steeds harder en intensiever wordt”, zo vertelt Rikkelman. Vanwege corona is nog onduidelijk hoe de voorlichting in de komende maanden wordt vormgegeven.

Donderdagavond sprak de raad over de komende jaarwisseling. Naast aangewezen vuurwerkvrije zones kunnen bewoners ook vrijwillig kiezen voor een vuurwerkvrije zone; de gemeente ziet dit als een pilot en wil maximaal twee vrijwillige vuurwerkvrije zones. Ook wordt een vuurwerkoverlast app ingesteld als pilot. Verder huurt de gemeente extra toezicht en handhavingscapaciteit; niet alleen om vuurwerkoverlast tegen te gaan, maar ook om de corona maatregelen te handhaven. Raadslid Eva Dansen (SP) vroeg de burgemeester waarom de buurtpreventie tot op heden niet betrokken is bij de handhaving. VVD raadslid Jaap Wientjes stemde tegen de maatregelen die de gemeente neemt om vuurwerkoverlast tegen te gaan. ,,Vuurwerk is juist mooi”, zo liet hij de raad weten.

advertentie
advertentie