Wethouder Ro van Doesburg
Wethouder Ro van Doesburg Tim Hartman

Wethouder Van Doesburg weet kritiek op IAC te verzachten

4 juni 2021 om 07:52 Overig

GORINCHEM Het geld van de Regiodeal voor het IAC lijkt niet in gevaar na de tweede bespreeksessie door de gemeenteraad. Vorige week donderdag werd wethouder Ro van Doesburg nog verrast door de vele kritische vragen over met name de kosten van 6.65 miljoen euro voor deze innovatieve onderwijsvoorziening in de stad. Bij uitstel van besluitvorming dreigde de Regiodeal van 1.9 miljoen Gorinchem te ontglippen.

Donderdagavond werd de soep minder heet gegeten dan de vorige keer. Wethouder Ro van Doesburg kreeg ook meer tijd om alle vragen te beantwoorden over het Innovatie- en Afstudeercentrum (IAC). Met zijn enthousiasme over dit ‘vlaggenschip’ project wist hij de meeste criticasters de wind uit de zeilen te nemen. Hij benadrukte dat de businesscase op een groot draagvlak kon rekenen bij alle betrokken partijen. In combinatie met de aanleg van bedrijventerrein de Groote Haar ziet hij ook kansen voor de vestiging van bedrijven, zelfs Europese subsidies acht hij niet uitgesloten. ,,Een groot deel van de investering zit ook in vastgoed, de risico’s daarvan zijn beperkt. Onderwijs heeft nu eenmaal stenen nodig.” De uitleg van de wethouder stuitte op vragen bij VVD’er Attie Mager, zij ziet het IAC meer als voorziening en niet als onderwijshuisvesting.

SECOND OPINION In de vragenronde van de fracties kwam met name de wens voor een second opinion van de financiering weer bovendrijven. D66 raadslid Ilhan Tekir kondigde daarvoor alvast een motie aan voor de raadsvergadering van 10 juni. De wethouder liet weten dat dit voor hem bespreekbaar is, bij de vorige bespreking met de raad leek hij daar niets voor te voelen. De uitleg van de wethouder om niet nu al tot samenwerking tussen IAC en Stichting Hoger Onderwijs Gorinchem (SHOG) te komen, werd door raad geaccepteerd. In gesprekken tussen beiden was al de conclusie getrokken dat het vermengen van deze onderwijsinitiatieven niet wenselijk is. Op de vraag naar bijdragen van regiogemeenten aan het IAC liet wethouder Ro van Doesburg weten dat zij straks gaan bijdragen in de exploitatie. Op donderdag 10 juni neemt de raad een besluit over het IAC. 

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie