Op 3 september hield het COA met de gemeente een informatieavond in het gymnasium
Op 3 september hield het COA met de gemeente een informatieavond in het gymnasium Hannie Visser-Kieboom

Wethouder stevig onder vuur over mail opening AZC in voorjaar 2020

29 januari 2021 om 09:43 Politiek Asielzoekerscentrum

GORINCHEM Wethouder Ro van Doesburg kwam tijdens bespreking van de vestiging van een AZC in het voormalig belastingkantoor stevig onder vuur te liggen over mailwisseling met het COA. In februari 2020 schrijft een ambtenaar over een positieve grondhouding en opening van een asielzoekerscentrum in de maand mei/juni 2020.

Voor Groen Links raadslid Rutger van Breemen is de mail het bewijs dat het college steken heeft laten vallen in het proces rond de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum. ,,Er zijn verwachtingen gewekt bij het COA, ook al schrijft een ambtenaar dit, de wethouder is politiek verantwoordelijk. Bovendien heeft u verzuimd de raad te informeren. In november 2019 is al contact geweest met het COA, toen hadden we als raad al een discussie kunnen voeren over de wenselijkheid van opvang van asielzoekers, dat heeft u nagelaten.” Van Breemen kon niet geloven dat de mail van de ambtenaar niet was afgestemd met de wethouder.

ROMMELTJE Raadslid Marjo Molengraaf (CU/SGP) valt Van Breemen bij. ,,Van november 2019 tot april 2020 heeft u geen contact opgenomen met de raad. Dat we de mailwisseling met het COA hebben ontvangen is alleen dankzij een WOB verzoek van de VVD. Voor ons is dat een brevet van onvermogen.” Ook raadslid Everdien Hamann en VVD’er Jeff Collee zijn kritisch naar de wethouder over de mailwisseling en het te laat informeren van de raad. ,,Het was een jaar lang een rommeltje, de gemeenteraad is te laat geïnformeerd en onder bewoners ontstond veel onrust”, zo stelde Hamann in haar reactie. Zij kon zich herinneren dat in 2015 bij het verzoek van het COA aan de gemeente over opvang asielzoekers de raad wel direct op de hoogte werd gebracht.

Er zijn verwachtingen gewekt bij het COA, ook al schrijft een ambtenaar dit, de wethouder is politiek verantwoordelijk

TIJDIG INFORMEREN Wethouder Ro van Doesburg erkende dat de vestiging van een AZC een politiek gevoelig onderwerp is en stelde dat het COA het proces grondig verstoord heeft door de aankoop van het belastingkantoor. Hij stak de hand in eigen boezem over de lange periode van onzekerheid voor de bewoners rondom het belastingkantoor, maar legde de kritiek op de mailwisseling en het niet tijdig informeren van de raad naast zich neer. Hij haalde daarbij ook de coronacrisis van stal, waar het college vanaf maart druk doende mee was. In april meldde hij aan de raad dat het COA het belastingkantoor had aangekocht, maar pas vijf maanden later vond een eerste informatie avond voor bewoners plaats en volgde onderzoek naar het draagvlak over de opvang. Vervolgens stelde het college in december de raad voor om geen toestemming te geven voor opvang van asielzoekers. ,,Ik vond het te vroeg om de raad te melden dat er contact was met het COA, bestuurlijk was er geen contact en er lag geen concrete vraag”, zo liet de wethouder weten.

STAD VAN TOLERANTIE Een alternatieve, kleinschalige opvang voor kansrijke asielzoekers kon wel op sympathie rekenen van enkele fracties, zoals D66, PvdA en Groen Links. Ze wezen daarbij op Gorinchem als stad van tolerantie. Het CDA pleitte daarbij wel voor een bredere, principiële discussie met de hele stad. Tijdens de bespreking van vestiging van een AZC in januari werd een petitie aangeboden door voorstanders van opvang van asielzoekers in de stad. De uitgebreide discussie over de procesgang rond de mogelijke komst van een AZC leidde bij raadslid Ilhan Tekir tot kritiek, hij wilde vooral graag weten of andere fracties bereid zijn mee te denken over alternatieve locaties in de stad voor opvang van kansrijke asielzoekers. 

BESTEMMINGSPLANWIJZIGING De verwachting is dat het pand aan de Vroedschapstraat nu weer in de verkoop komt omdat er geen meerderheid lijkt voor opvang van asielzoekers, het COA telde 2,1 miljoen euro neer voor het pand. In het raadsvoorstel wordt tevens voorgesteld om de bestemming van het pand te wijzigen van kantoor in wonen. Met deze bestemmingsplanwijziging staan kopers mogelijk in de rij. Om die reden wilde raadslid Everdien Hamann weten wanneer besloten is de bestemming te wijzigen, ze vroeg om de documenten waarin dat besluit is vastgelegd. De raad neemt op 18 februari een definitief besluit over vestiging van het AZC in het voormalige kantoorpand.  

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie