Vlnr Voorzitter Marco Westerhout, directeur-bestuurder Jantje Beton/Nuso Dave Ensberg en secretaris van de speeltuinvereniging: Pat Quakernaat.
Vlnr Voorzitter Marco Westerhout, directeur-bestuurder Jantje Beton/Nuso Dave Ensberg en secretaris van de speeltuinvereniging: Pat Quakernaat. Mirjam de Swart

SV Lingewijk in de lift, maar hard werken blijft nodig

10 januari 2022 om 14:07 Maatschappelijk

GORINCHEM Dave Ensberg, directeur-bestuurder van Jantje Beton/ Nuso bracht afgelopen vrijdag een bezoek aan speeltuinvereniging Lingewijk. De 72 jaar oude Gorcumse speeltuinvereniging zit de laatste jaren, ondanks corona, in de lift. Maar er zijn ook flink wat (bestuurlijke) uitdagingen waar SV Lingewijk mee te kampen heeft, laat Pat Quakernaat, secretaris van SV Lingewijk, tijdens het werkbezoek aan Ensberg weten.

door Mirjam de Swart

,,Het besturen van een speltuinvereniging als deze is te vergelijken met het runnen van een bedrijf. Ook de gemeente erkent dat besturen anno 2022 eigenlijk een fulltime baan is”, vertelt Quakernaat. ,,Eisen speeltoestellen, gemeentelijke regelgeving, richtlijnen waterschap, gebouw- en toestelonderhoud, brandveiligheid, sociale hygiëne, verzekeringen, overleg met de wijkagent, coronaregels. Het is slechts een greep uit de papierwinkel waar het bestuur van een speeltuinvereniging zich mee bezig houdt. Elke richtlijn en eis kost geld en vooral ook tijd van vrijwilligers. Voor het geld dat we nu aan randzaken kwijt zijn kun je een mooi speeltoestel kopen.”

WAARDERING Ensberg erkent de struggle van de speeltuinvereniging. Het is voor hem een bekend verhaal waar veel speeltuinverenigingen in het land tegen aan lopen. Een oplossing draagt hij niet aan, maar hij spreekt wel zijn waardering uit voor de manier waarop SV Lingewijk wordt gerund. ,,Veel speeltuinverenigingen kampen met een bestuur dat vasthoudt aan oude tradities. Er is weinig ruimte voor verandering. Het is goed te zien dat dat hier in Gorinchem wel is gelukt.”

Het bestuur waar Ensberg naar verwijst is in 2019 gedeeltelijk vernieuwd. In dat jaar is er ook een nieuw beleidsplan opgesteld. Er werd onder andere veel energie gestoken in het doorlichten van de geldstromen en het stimuleren (en werven) van vrijwilligers. Op dit moment telt de speeltuinvereniging 8 bestuursleden en zo’n 50 onbetaalde vrijwilligers. En met succes, want na jaren waarin het ledenaantal terugliep, is er weer een toename van het aantal leden zichtbaar. ,,Zelfs corona gooide wat dat betreft geen roet in het eten. Corona zorgde er juist voor dat de speeltuin werd herontdekt.” Inmiddels is zo’n 30 % van de wijk lid van de speeltuinvereniging. Dit komt neer op 400 gezinnen met ruim 500 kinderen.

BARINKOMSTEN WEGGEVALLEN Naast de wet- en regelgeving, zijn ook de almaar stijgende kosten een grote uitdaging voor de speeltuinvereniging, vertelt Quakernaat. Zeker nu door corona een groot deel van onder andere de barinkomsten weg is gevallen. ,,Wij krijgen geen subsidie. Je eigen broek ophouden is iets waar we hier in de Lingewijk van oudsher trots op zijn. Kritisch kijken naar kosten en inkomsten blijft noodzakelijk.”

De speeltuinvereniging organiseert door het jaar hen diverse activiteiten. Een creatieve ochtend, de jaarlijkse dagreis naar een pretpark, een jaarlijks voetbaltoernooi en het sinterklaasfeest zijn een greep uit de activiteiten. Wie meer wil weten over de speeltuinverenging of zich wil aanmelden als lid kan terecht op www.speeltuinvereniginglingewijk.nl.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie