Bart van den Nieuwenhof, CEO nexeye (rechts), Robert Kok, projectleider Raysol Europe BV (midden) en Arno Bink, Procurement Officer nexeye (links) op het nexeye Service Center in Gorinchem.
Bart van den Nieuwenhof, CEO nexeye (rechts), Robert Kok, projectleider Raysol Europe BV (midden) en Arno Bink, Procurement Officer nexeye (links) op het nexeye Service Center in Gorinchem. Dagmar Steins

Nexeye plaatst 556 zonnepanelen op Service Center en Warehouse in Gorinchem en gaat eind 2023 volledig van het gas af.

1 juni 2023 om 15:35 Lokaal Deel je nieuws

Gorinchem – Nexeye, het retailplatform van optiekketens Hans Anders, eyes + more en Direkt Optik, is vanaf vandaag 556 zonnepanelen rijker die samen 228.000 kWh aan duurzame energie per jaar zullen leveren. Een belangrijke stap in de verduurzaming van het gebouw en een bijdrage aan de ESG-strategie van het retailplatform. Later dit jaar plaatst het bedrijf nogmaals 259 zonnepanelen en 8 warmtepompen en gaat hiermee volledig van het gas af.

In de ambitie van nexeye om de bedrijfsvoering te verduurzamen, wordt onder meer ingezet op vermindering van de CO2-uitstoot door energiebesparing. De zonnepanelen hebben een jaarlijkse productiecapaciteit van zo’n 325.110 kWh, ruim voldoende om het gebouw straks volledig energie te voorzien.

“Als nexeye willen we het verschil maken voor mens, milieu en maatschappij. We weten dat we CO2-uitstoot veroorzaken, maar weten ook steeds beter hoe we grote slagen kunnen maken om te reduceren. Het terugbrengen van fossiele brandstoffen, zoals gas en elektriciteit, is er daar één van. Vorig jaar hebben we onze footprint in kaart gebracht, en tevens onze sustainability strategie vastgesteld”, vertelt Bart van den Nieuwenhof, CEO nexeye. “Nexeye wil zo weinig mogelijk energie verbruiken en steeds meer hernieuwbare energiebronnen inzetten. Met de plaatsing van straks in totaal 815 zonnepanelen en warmtepompen zetten we een belangrijke stap vooruit.”


Investeren in duurzame energie en van het gas af

De plaatsing van zonnepanelen is onderdeel van nexeye’s ESG-strategie. In deze strategie staan de ambities van het retailplatform, op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid. In haar ambitie om de operatie te verduurzamen zet nexeye onder andere in op energiebesparing, afvalreductie, het verduurzamen van het wagenpark en het transport van en naar de winkels door het bundelen van verzendingen en inzet van nachtvervoer. 

Om de gewenste CO2 reductie te realiseren en tevens volledig van het gas af te kunnen, zullen er in de komende periode nog eens 259 zonnepanelen worden geplaatst en 8 warmtepompen. Deze warmtepompen, die zullen draaien op de opgewekte energie van de zonnepanelen, genereren warmte die via de radiotoren het pand verwarmen. En in de zomer zal het pand gekoeld worden doormiddel van de warmtepompen in combinatie met door de zonnepanelen aangedreven airco’s. 

Besparing in de winkels

Arno Bink, procurement officer nexeye: “In onze winkels, sturen we op energiebesparing door de uitrol van LED verlichting, warmte- en koudbeheersing en sinds vorig jaar houden we ook zoveel mogelijk de deuren dicht, ook als de winkel open is. We ondersteunen onze winkelteams door steeds meer inzicht te geven in hun verbruik en de besparingsmaatregelen die ze kunnen nemen.” 

Zonnepanelen op het dak van nexeye in Gorinchem
advertentie
advertentie