Impressie van de zonnepannen op het havengebouw
Impressie van de zonnepannen op het havengebouw Gemeente Gorinchem

Lingehavengebouw in Gorinchem krijgt zonnepannen in plaats van zonnepanelen

19 mei 2023 om 13:26 Duurzaamheid Duurzaam Gorinchem

GORINCHEM  De gemeente Gorinchem wil het Lingehavengebouw voorzien van zonnepannen in plaats van zonnepanelen. Eerder liet de Erfgoedcommissie weten dat ze zonnepanelen en het groene dak niet passend vindt in de historische binnenstad, De zonnepannen hebben als nadeel dat ze het gebouw niet honderd procent energieneutraal maken.

In het oorspronkelijke plan voor de renovatie en verduurzaming van het voorzieningengebouw werd uitgegaan van verduurzaming door middel van zonnepanelen. Inmiddels is gekozen voor zonnepannen. Doordat het plan moest worden aangepast en er sprake is van stijgende bouwkosten, is het beschikbare budget van € 215.000 niet meer toereikend. Er is een aanvullend budget van € 210.000 nodig. De terugverdientijd loopt zo op tot 27 jaar. Het voorzieningengebouw Lingehaven is in 1988 opgeleverd en zowel het gebouw als de installaties zijn gedateerd. De renovatie wordt aangegrepen om het pand tegelijkertijd te verduurzamen. Het gebouw kent een specifiek gebruik, veel energie wordt gebruikt in relatief korte periode; douchen en wassen in de ochtend en avond. 

Volgens wethouder Marjo Molengraaf zijn de zonnepannen nog niet vaak toegepast en kunnen ze een voorbeeld zijn voor andere stadsbewoners die hun woning willen verduurzamen. Met de verduurzaming van het gebouw wordt ook voorkomen dat toekenning van de blauwe vlag voor de LIngehaven in gevaar komt.

Zonnepannen zijn duurder dan zonnepanelen
Het Lingehaven gebouw in zijn huidige staat
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie