Welke partijen vormen straks de coalitie of oppositie?
Welke partijen vormen straks de coalitie of oppositie? Hannie Visser-Kieboom

Bert Blase en Wilfred Schultink in Gorinchem aan de slag als informateurs

23 maart 2022 om 07:54 Politiek

GORINCHEM  Tijdens het duidingsdebat over de verkiezingsuitslag kwam de grootste partij Stadsbelang met twee informateurs op de proppen; Bert Blase en Wilfred Schultink. Alle partijen toonden hun vertrouwen in het duo. Wel lieten enkele partijen doorschemeren dat voortzetting van de huidige coalitie geen gelopen race is. 

Bert Blase is oud burgemeester van Alblasserdam, Hardinxveld en Heerhugowaard; met Code Oranje deed hij vorig jaar mee aan de Tweede Kamerverkiezingen. Wilfred Schultink is loco secretaris van de gemeente Zwijndrecht en woont in Gorinchem. Dicky van Veen van Stadsbelang noemde Schultink het 'Gorcumse sausje' bij de vorming van een nieuwe coalitie. In het eerste deel van het duidingsdebat werden vooral veel felicitaties uitgedeeld door de partijen onderling, maar werd ook de wens uitgesproken te komen tot een nieuwe bestuurscultuur die het vertrouwen in de Gorinchemse politiek moet vergroten. 


VROUW IN COLLEGE Bij de nieuwe bestuurscultuur hoort voor enkele partijen ook een bredere coalitie dan de 13-12 verhouding van de laatste jaren. ,,Het is niet geloofwaardig op dezelfde voet verder te gaan, wij willen een groter draagvlak en meer diversiteit", zo liet VVD'er Niels van Santen weten. Of die diversiteit inhoudt dat in het nieuwe college ook vrouwen een plek moeten krijgen, werd duidelijk uitgesproken door SP'er Eva Dansen. Zij was al eens wethouder, maar ook Attie Mager (VVD) en Marjo Molengraaf (CU/SGP) staken voor de verkiezingen hun wethoudersambities niet onder stoelen of banken. Tijdens het duidingsdebat presenteerde ook Ilhan Tekir (D66) zich nadrukkelijk als wethouderskandidaat. Tekir sprak tevens de wens uit tot democratische vernieuwing en een brede coalitie.

BESTUURSAKKOORD De huidige coalitiepartijen Stadsbelang, Democraten Gorinchem, PvdA en CDA hebben geen zetels verloren, wel wacht Stadsbelang een wethouderswissel na het afscheid van Dick van Zanten. Maarten Pagter (CU/SGP) wees tijdens het debat op het verlies in aantal stemmen bij Stadsbelang, Democraten Gorinchem en CDA. ,,Het is niet vanzelfsprekend dat de coalitie door kan". Wel noemde hij het complete college vervangen niet slim, maar sprak zijn voorkeur uit van een bredere coalitie met partijen die wel gewonnen hebben. Pierre Schefferlie liet op de avond van de verkiezingsuitslag al weten een bredere coalitie te prefereren. Tijdens het duidingsdebat sprak Laura Pellikaan over verbreding en de wens tot een raadsakkoord te komen. Joost van der Geest (CDA) noemde ook enkele verschillende vormen van een bestuursakkoord om zo de gemeenteraad meer in positie te brengen. SP'er Eva Dansen roemde de samenwerking in de oppositie in de afgelopen periode. ,,Met die partijen zou ik zo in de coalitie stappen", zo liet ze weten aan de raad. 

GESPREKKEN Hoewel alle partijen in het duidingsdebat hamerden op samenwerking en erkenden veel gezamenlijke standpunten te hebben, tekende zich bij de verkiezingscampagne wel een duidelijke scheidslijn af tussen voor- en tegenstanders van windenergie. Een scheidslijn dwars door coalitie- en oppositiepartijen heen. Everdien Hamann van Gorcum Actief was het meest duidelijk, haar partij wil het huidige bod van de RES (regionale energie strategie) van tafel. Aan de informateurs Bert Blase en Wilfred Schultink de opdracht om die verschillen te overbruggen. Ze gaan voortvarend aan de slag. Woensdag hebben ze al gesprekken met alle negen partijen in de raad gepland.  

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie