wim den besten

GKV Enomics neemt punten mee naar Gorinchem

20 september 2020 om 20:00 Korfbal

GORINCHEM GKV Enomics trad zaterdag op in Leiden tegen Pernix. Beide ploegen hebben één van hun eerste twee wedstrijden na de coronabreak in winst omgezet. Pernix deed dat tegen laagvlieger Velocitas, GKV Enomics tegen OVVO uit Maarssen. De afgelopen jaren vochten Pernix en GKV Enomics meerdere mooie duels uit en inmiddels kennen de ploegen elkaar goed, ware het niet dat er bij Pernix de nodige wisselingen zijn doorgevoerd. Ook deze wedstrijd bracht veel moois, met uiteindelijk een GKV Enomics dat volwassen de punten mee naar huis neemt: 19-25 overwinning.

Het kunstgrasveld in Leiden lag er prachtig bij op de zonovergoten zaterdag. Ook bij Pernix de nodige coronamaatregelen en looproutes, maar dat maakt de sfeer in Leiden er niet minder op. Net als altijd gesteund door een felle groep supporters was het de thuisploeg die het heft in handen nam. GKV Enomics kreeg met name verdedigend weinig grip, waardoor Pernix een hoog aanvalspercentage haalde. Na een 2-0 en 4-2 tussenstand wist GKV Enomics dat het de touwtjes strakker aan moest trekken en dat deed het ook. Kevin van Beest, terug na een hamstringblessure, was in de eerste tien minuten al goed voor vier doelpunten en zo hoofdverantwoordelijk voor de 6-8 voorsprong.

Zijn tegenstander, een van de nieuwe gezichten bij Pernix, bleek echter ook een watervlugge aanvaller, die op zijn beurt ook voor voldoende problemen voor GKV Enomics zorgde. Zo wist Pernix vrij snel weer langszij te komen en tot de rust was het stuivertje wisselen. Deze fase werd er iets harder gespeeld, en de scheidsrechter had moeite de controle te houden, ondanks verwoede pogingen van zijn kant. Het deed in veel opzichten denken aan de wedstrijd tegen KVS/Maritiem twee weken geleden. Toen ook een goed korfballend GKV Enomics, dat net voor rust de controle verloor en zich met randzaken bezig hield. Nu brak de rust wederom met een gelijke stand aan en was het aan de Gorinchemmers om te bewijzen dat ze een les hebben geleerd van die nederlaag twee weken geleden.

Dat bleek zo te zijn. GKV Enomics bleef erg rustig, focuste op het eigen spel en maakte wat tactische omzettingen waardoor men verdedigend meer grip op de tegenstander kreeg. Invaller Ferry Gruijters was hier ook een belangrijke schakel in. Hij bracht met zijn fysieke aanwezigheid meer power tegen de Leidsche bluf, en hielp GKV Enomics langzaam maar zeker uit te lopen. GKV Enomics kwam vijf punten voor, liet Pernix nog even op twee komen, maar daarna liet het de tegenstander definitief achter zich. Einstand 19-25. Volgende week de thuiswedstrijd tegen Nieuwerkerk, dat na drie wedstrijden al een doelsaldo van +52 heeft. Aan de Gorinchemmers de opdracht om het die ploeg zo lang mogelijk lastig te houden, en te kijken wat er dan mogelijk is. Door de overwinning neemt GKV Enomics afstand van de onderste regionen en staat het sterk op de derde plek.

Doelpuntenmakers: Kevin van Beest 8, Niek van der Weijden 6, Kelly de Bruin 4, Mats den Besten 2, Nienke van der Weijden 2, Niels Huisman 2, Simone Voskuil 1.