Jan Noorlandt

SVW winnaar van de vierde Proxsys Cup

5 januari 2020 om 10:33 Voetbal

GORINCHEM Na tweemaal Unitas en eenmaal GJS is SVW de winnaar geworden van de vierde editie van de Proxsys Cup. Unitas werd in de finale met 3-0 verslagen.

Finale | SVW – Unitas 3-0

Unitas, Unitas, GJS en… Welke club wint de vierde editie van de Proxsys Cup? Wordt het voor de derde keer Unitas? De roodbroeken werden eerste in de ijzersterke Poule F met Heukelum, Arkel en Dussense Boys en rekenden in de kwartfinale en halve finale overtuigend af met respectievelijk Woudrichem (5-1) en Sliedrecht (6-2). Of wordt het toch SVW, de ploeg die vooraf werd getipt als dé topfavoriet? De streepjes rekenden in de poule af met Schelluinen, Herovina en HSSC'61. Vervolgens moesten ook Altena (3-0) en Heukelum er aan geloven (4-1).

De stadsgenoten tastten elkaar af in de openingsfase en zowel SVW-doelman Angelo Perini als Unitas-doelman Owen Verduijn moesten in de eerste tien minuten van het duel allebei eenmaal optreden en deden dat uitstekend. Halverwege de eerste helft schreeuwde Unitas nog om een penalty toen Ismael El Kaddouri werd neergehaald, maar die protesten werden niet gehonoreerd.

Net toen iedereen dacht dat de eerste helft zonder doelpunten zou gaan verlopen, werd de bomvolle Oosterbliek toch nog wakker geschud. Eerst was het Kevin Cornet die namens Unitas snoeihard de paal trof, waarna SVW nog voor de rust een keiharde tik uitdeelde aan de stadsgenoot.

Eerst was het Mounir El Ouazizi die zijn dertiende van het toernooi tegen de touwen schoot, waarna Hicham Farhou precies hetzelfde deed. SVW's goaltjesdieven zetten met hun goals de finale vlak voor rust helemaal op z'n kop.

De goals in de eerste helft zorgden ervoor dat de tweede helft er eentje was om de vingers bij af te likken. Unitas zette vol aan en mocht zelfs tijdelijk tegen een man minder spelen omdat Farhou een gele kaart kreeg. Die man-meer-situatie leverde niets op de voor de roodbroeken. Maar het was nota bene Farhou die meteen bij zijn rentree in het veld hands maakte, waardoor Unitas een penalty kreeg.

Dat was echter ook precies het moment dat SVW-doelman Perini zich tot de grote man van de wedstrijd manifesteerde. Hij keerde de penalty van Achraf Chentouf in eerste instantie en ook in rebound was Perini er als de kippen bij om de bal uit zijn doel te houden. De stand bleef zodoende op 2-0 steken en omdat Perini Unitas vervolgens met nog eens een katachtige reactie van het scoren hield, lukte het de roodbroeken maar niet om de aansluitingstreffer te maken.

Drie minuten voor tijd viel het doek definitief voor Unitas. Farhou maakte zijn tweede van de wedstrijd, zijn veertiende van het toernooi en daarmee verzorgde hij de beslissing van de finale. SVW klopt Unitas in de finale van de Proxsys Cup met 3-0 en mag zich daarmee de winnaar van de vierde editie van de Proxsys Cup noemen!

SVW: Hicham Farhou (2x), Mounir El Ouazizi

Unitas: -

Finale Dames | GJS – Sleeuwijk 1-3

GJS won de eerste twee edities van het Paans Damestoernooi en mocht zaterdagavond proberen het drietal aan overwinningen, nadat SteDoCo het toernooi vorig jaar won, veilig te stellen. Dat moest gebeuren tegen Sleeuwijk. Die ploeg werd eerste in Poule B, de poule waarin titelhouder SteDoCo werd uitgeschakeld en GJS tweede werd. Sleeuwijk won namelijk in de poulefase met 4-3 van GJS en was zodoende de favoriet voor de finale.

Dat de favoriet niet altijd op een 1-0 voorsprong komt, maakte Daniëlle Kortlever wel duidelijk. Zij zette GJS met een fraai schot in de verre hoek op 1-0 en daarmee zette zij haar totaal op tien goals. De GJS-speelster opende daarmee meteen de jacht op Eline Dekker (VVAC) die met twaalf goals de lijst van topscorers aanvoerde tot zaterdagavond.

Het verschil dat Kortlever maakte, werd niet tot rust vastgehouden door GJS. Patricia Looijen maakte in de eerste helft nog de gelijkmaker en na rust was het Romy van Andel die de ommekeer compleet maakte voor Sleeuwijk. Hoewel GJS daarna wel wat mogelijkheden kreeg, was het steeds de laatste pass die mislukte voor GJS. Sleeuwijk-keepster Jennifer van Dalen hield haar doel dan ook relatief makkelijk schoon en omdat Looijen ook nog haar tweede van de wedstrijd maakte, eindigde het duel in een 1-3 overwinning voor Sleeuwijk.

Na tweemaal GJS en eenmaal SteDoCo is het Sleeuwijk dat voor het eerst het Paans Damestoernooi wint. Persoonlijke prijzen waren er uiteraard ook: VVAC'er Eline Dekker werd met twaalf goals topscorer, Van Dalen (Sleeuwijk) werd verkozen tot beste keepster van het toernooi en Kortlever greep dan wel naast de topscorersprijs, maar werd wel verkozen tot de beste speelster van het toernooi.

GJS: Daniëlle Kortlever
Sleeuwijk: Patricia Looijen (2x), Romy van Andel

Finale JO17 | Unitas – GJS 2-3

De finale van het OVO Jeugdtoernooi voor teams Onder 17 was een van de twee Gorcumse derby's op de finaleavond van de Proxsys Cup. Waar de finale bij de senioren tussen Unitas en SVW ging, daar streden GJS en Unitas bij de oudste jeugdelftallen om de Gorcumse eer én de toernooizege.

De twee Gorcumse formaties maakten er een geweldige finale van. GJS, dat in de halve finale na shootouts won van Hardinxveld, kwam via Sjoerd Houdkamp wel op voorsprong, maar het was Unitas dat via Loïc van Prooijen ook razendsnel weer op 1-1 kwam. De ploegen gooiden met die leuke openingsfase de finale meteen helemaal open. Die 1-1 stand leek ook de ruststand te gaan worden, maar daar dacht GJS'er Senna Zwamborn anders over. Hij bepaalde de ruststand op 1-2.

De wedstrijd was met die ruststand allesbehalve gespeeld. Zeker niet omdat Unitas na rust een tandje bijschakelde en GJS heel eventjes de draad kwijt was. De Gorkumse Jonge Spartanen vergaten te voetballen, schoten alleen nog maar de bal naar voren en stonden onder een enorme druk. Maar juist op het moment dat GJS de controle over de wedstrijd verloor, was het Max Nagtegaal die zijn ploeg een enorme dienst bewees. Hij liet de GJS-supporters in de zaal uit hun dak gaan met de 1-3.

Unitas, dat liefst drie keer de paal trof, kreeg de bal nog wel een keertje langs GJS-doelman Daan van der Linden, maar de beste keeper van het toernooi hield zijn doel na die 2-3 schoon. Na twee jaar Unitas mag dit jaar GJS zich de beste noemen bij de JO17. Ook de persoonlijke prijzen gingen allemaal naar GJS: Raoul Boddeus werd zowel topscorer als beste speler van het toernooi en zoals gezegd werd Van der Linden verkozen tot de beste doelman van het toernooi.

Unitas: Loïc van Prooijen, Stefan Broere

GJS: Sjoerd Houdkamp, Senna Zwamborn, Max Nagtegaal

Unitas – Asperen 6-0 | Finale O13

Zaterdagavond is finaleavond bij de Proxsys Cup! De eerste finale van de dag was die van het OVO Jeugdtoernooi O13. In een goed gevulde Oosterbliek was het de eer aan Unitas en Asperen om deze finaledag af te trappen. Unitas won gisteren haar halve finale door in de shoot outs SteDoCo te verslaan, Asperen was in de reguliere speeltijd te sterk voor VVAC.

Unitas begon het duel met Asperen voortvarend. Posterboy Sven Quadflieg, die na de wedstrijd ook verkozen zou worden tot de beste speler van het toernooi, liet zien waarom hij terecht op de poster stond. Binnen een paar minuten zette de aanvoerder zijn team op een 2-0 voorsprong door de bal twee keer vanaf links binnen te knallen.

Asperen deed alles wat het kon om er een spannende finale van te maken, maar het waren toch de kwaliteiten van Unitas die boven kwamen drijven. Ook in de tweede helft waren de roodbroeken de betere ploeg en dit leidde uiteindelijk tot de 3-0 en 4-0 van Jorn Wansink, die daarmee zijn doelpuntentotaal op 10 goals zette en zo topscorer van het toernooi werd.

Omdat ook Unitassers Dion van Zanten en Reinout den Bok nog een duit in het zakje deden, won Unitas uiteindelijk met liefst 6-0.

Unitas: Sven Quadflieg (2x), Jorn Wansink (2x), Dion van Zanten, Reinout den Bok