Afbeelding
Politie

Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam en Molenlanden nemen deel aan landelijke inleveractie wapens

13 september 2021 om 13:30 Misdaad

GORINCHEM De gemeenten Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam en Molenlanden nemen in de Week van de Veiligheid deel aan de landelijke inleveractie van wapens. De inleveractie wordt landelijk georganiseerd. Vooral jongeren en jongvolwassenen worden aangemoedigd hun wapen in te leveren. In de periode voorafgaand aan de inleverweek starten de drie gemeenten een campagne over de risico’s van wapenbezit. De Week van de Veiligheid vindt dit jaar plaats van 11 tot en met 17 oktober.

In de drie gemeenten ligt de nadruk van de campagne op preventie. De burgemeesters Melissant (Gorinchem), Heijkoop (Hardinxveld-Giessendam) en Segers (Molenlanden) zien dat in Nederland meer wapens worden aangetroffen bij jongeren en jongvolwassenen. ,,In ons gebied speelt dit minder, maar vragen we wel aandacht voor dit thema. Via de inleveractie maken we bovendien onze regio weer een stukje veiliger.” Ze onderstrepen dat wapens niet de manier zijn om conflicten op te lossen.

STEEKWAPENS De landelijke inleveractie richt zich primair op steekwapens. Vooral het dragen van messen is immers populair onder de jeugd. Steekwapens, slag- en stootwapens kunnen zonder strafrechtelijke gevolgen ingeleverd worden. Het inleveren van de wapens gebeurt anoniem in een inleverton die op het bureau staat. Er is dus geen risico dat men bestraft kan worden voor het wapenbezit. 

Inleverpunten in de drie gemeenten

Gorinchem: Maandag 11 t/m zaterdag 16 oktober, 09:00 – 17:00 uur (donderdag 09:00 – 22:00 uur)Politiebureau, Willem de Vries Robbéweg 2

Hardinxveld-Giessendam:Maandag 11 oktober 08:00 – 16:00 uur enDonderdag 14 oktober 14:00 – 22:30 uurPolitiesteunpunt Hardinxveld-Giessendam, Raadhuisplein 1

Molenlanden:Woensdag 13 oktober, 15:00 – 21:00 uurPolitiesteunpunt Bleskensgraaf, Melkwegplein 2

VUURWAPENS Daarnaast is het ook mogelijk vuurwapens, munitie en explosieven in te leveren. Voor het inleveren van deze wapens moet een afspraak met de politie gemaakt worden via 0900 - 8844. De politie komt, in burgerkleding, thuis langs om het wapen op te halen. Van anoniem inleveren is dus geen sprake. Het bezit van deze wapens leidt in beginsel niet tot strafrechtelijke vervolging. Wel voert de politie onderzoek uit om te bepalen of het vuurwapen gebruikt is bij een misdrijf. In dat geval kan men alsnog als verdachte aangemerkt worden.

Na afloop van de inleverweek wordt het totale aantal ingeleverde wapens in onze regio en in de deelnemende gemeenten landelijk bekend gemaakt. In totaal hebben zich meer dan 200 gemeenten aangemeld. De inleveractie wordt landelijk gefaciliteerd door het ministerie van Justitie en Veiligheid in samenwerking met de politie en het Openbaar Ministerie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie