Afbeelding
Politie Lek en Merwede

Speekseltest wijst uit: automobilisten regelmatig met drugs op achter het stuur

21 juli 2020 om 21:04 Overig

GORINCHEM Agenten van Politie Lek en Merwede hebben het afgelopen half jaar bij 58 bestuurders een speekseltest afgenomen. 74% van de mensen waarbij de speekseltest werd afgenomen bleek strafbaar, al dan niet in combinatie met alcohol. Tegen deze 43 bestuurders is proces-verbaal opgemaakt en is er een melding naar het CBR gestuurd.

Onder meer aan de hand van speekseltesten constateert de politie dat automobilisten met allerlei soorten drugs op, de weg op gaan. Van wiet en xtc-pillen tot coke, speed en lachgas. Met alle gevolgen van dien. Weggebruikers die onder invloed zijn, voelen zich vaak superieur, rijden roekeloos en herkennen de gevaren niet. Helaas zijn er regelmatig dodelijke ongevallen, waarbij drugs in het spel is.

De politie kan drugsgebruik aantonen via een speekseltest en/of bloedonderzoek. De verdachte bestuurder moet hier wel toestemming voor geven. 

Voor het rijden onder invloed van drugs of medicijnen (al dan niet in combinatie met alcohol) werden in heel Nederland in het eerste half jaar van 2020 meer dan 5.800 bestuurders op de bon geslingerd. Dat aantal ligt, ondanks de coronaperiode waarin het relatief rustig was op de weg, ruim 16 procent hoger ten opzichte van de eerste zes maanden van 2019, toen er bijna 5.000 processen-verbaal werden opgemaakt.

advertentie
advertentie