Afbeelding
Sonja Bron

Wat staat daar nou?! Fixi

24 mei 2022 om 10:33 Opinie Wat staat daar nou?

Kennen jullie de Fixi App van de gemeente Gorinchem? Hier kun je problemen in je woonomgeving eenvoudig melden en de gemeente lost het dan (zo snel mogelijk) op.  Ik had al eerder van deze app gehoord, maar ik had hem nog nooit daadwerkelijk gebruikt. Tot ik vorige week voor de zoveelste keer langs de ondergrondse container bij mij in de buurt liep waar het afval torenhoog naast lag opgestapeld. 

Ik erger me al langer mateloos aan de hoeveelheid afval die iedere keer weer naast de ondergrondse container aan de Abraham Kemplaan wordt gedeponeerd. Zoals altijd met afval dat niet in de container wordt gegooid: er staat geen naam op van de persoon die er verantwoordelijk voor is. Geloof me, ik zou de persoon in kwestie er graag op aanspreken, maar dat valt niet mee als je niet weet wie de zooi er neer heeft gegooid. Bovendien: één iemand begint met het neergooien van zijn rotzooi en andere volgen al snel. Gevolg: in no time ontstaat er een enorme afvalberg die vaak ook nog niet op één plek blijft liggen. Heel gek, maar zwerfafval heeft de neiging om te gaan zwerven. 

Toen ik vorige week weer een aantal vuilniszakken die ergens in de buurt van de container waren neergesmeten in de container deed en bijkans mijn nek brak over de halve huisraad die rondom de container was neergezet, was ik er klaar mee. En terwijl ik me daar ter plekke kwaad maakte over de gemakzucht van de medemens moest ik ineens aan de Fixi app van de gemeente Gorinchem denken. De app die je inschakelt bij problemen in je leefomgeving. En zo geschiedde: ik deed melding van de troep en een aantal dagen later was de troep inderdaad opgehaald door de reinigingsdienst. Helaas, heb ik er maar kort kunnen genieten, een dag later lag er al weer een nieuwe verzameling afgedankte huisraad naast de container. Om moedeloos van te worden. 

Natuurlijk pakte ik weer de Fixi app erbij en deed ik melding van de troep. Maar toch, het voelde nu al een stuk minder bevredigend dan die eerste keer dat ik de Fixi app gebruikte. Dit zou toch eigenlijk gewoon helemaal niet nodig moeten zijn? Ik kan me namelijk níet voorstellen dat er mensen zijn die het fijn vinden om naar een berg afval te kijken, die het waarderen als er een zak afval half opengereten over het gras ligt uitgespreid, die het geen enkel probleem vinden dat de vieze poepluiers, lege chipszakken, blikjes en etensresten tot ver voorbij de container in de berm liggen. En toch gebeurt het; en die zooi komt echt niet uit de lucht vallen. 

Nu zijn er mensen die zeggen: ze moeten strenger controleren. Nou lijkt me dat onmogelijk, omdat de ondergrondse container in de Abraham Kemplaan slechts één van de vele ondergrondse containers is. Dat de containers vaak vol zitten, is ook een veelgehoord excuus. Je kunt dan ook naar een andere container lopen of je troep weer mee naar huis nemen. En via de Fixi app kun je ook melding maken van een volle container. Dat doe ik tien keer liever dan dat ik weer melding moet maken van de troep die er naast ligt. Doen jullie met me mee?

Mirjam de Swart

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie