Afbeelding
Sonja Bron

Wat staat daar nou!? Brandweer

11 april 2022 om 16:07 Column Wat staat daar nou?

Mijn ogen schieten van de kop boven het bericht van De Stad Gorinchem direct naar de foto eronder. Opgelucht haal ik adem: Nee, het is niet onze auto. En de brandweerman van wie de auto wel is, staat er zo op het oog ongedeerd naast. 

Bijna dagelijks worden de vrijwilligers van het Gorcumse brandweerkorps opgeroepen om naar de kazerne te komen. Een auto te water, een dier in nood, brand of ter assistentie van de medische hulpdiensten. Allemaal incidenten waar hulp van de brandweer zeer welkom is. En snel! In Gorinchem zijn de meeste brandweermannen vrijwilligers. Ze zijn dus niet in dienst van de brandweer, maar hebben een normale burgerbaan. En als de pieper gaat, proberen ze zo snel mogelijk naar de kazerne te rijden alwaar de brandweervoertuigen klaarstaan. Afgelopen zaterdag ging het tijdens die rit naar de kazerne niet helemaal goed met een botsing met een politie-auto, die juist onderweg was naar het incident, tot gevolg. 

Door dit bericht moet ik ineens terugdenken aan een gesprek dat ik eens met iemand had. Ik weet niet eens meer waar het gesprek over ging en hoe de brandweer ter sprake kwam, maar één zinnetje zal ik nooit vergeten. ,,Maar jouw man is toch maar vrijwilliger?” ,,Hoezo, máár vrijwilliger?”, vroeg ik hem enigszins verbouwereerd. Het antwoord: ,,Nou ja, hij hoeft het niet te doen, toch? Het is zijn keuze!”

Inderdaad, het is een keuze om bij de brandweer te gaan. Maar op het moment dat je die keuze hebt gemaakt, ga je een verplichting aan. Vrijwillig, maar zeker niet vrijblijvend. Of je nu een brandweerman in dienst bent of een brandweervrijwilliger, uiteindelijk wordt er van je verwacht dat je er stáát als jouw hulp nodig is. Brandweermannen doen er dan ook alles aan om zo snel mogelijk ‘ter plaatse’ te zijn. En voor vrijwilligers betekent dat dat ze eerst met hun eigen auto of scooter naar de kazerne moeten rijden voordat ze met het brandweervoertuig naar het incident rijden. 

In je eigen auto zo snel mogelijk naar de kazerne rijden is best een spannend ritje. De overige weggebruikers zien namelijk niet dat jij als brandweerman onderweg bent naar de kazerne. Die denken hooguit: Wat is dat voor een idioot? Want hoewel ook tijdens de rit naar de kazerne veiligheid voorop staat, wil je ook niet te laat aankomen. Er zijn immers mensen (of dieren) die jouw hulp hard nodig hebben. Denk daar eens aan voordat je een brandweervrijwilliger bestempelt als ‘máár een vrijwilliger’. 

Mirjam de Swart

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie