De stiltetafel met herdenkingssteen van Germa
De stiltetafel met herdenkingssteen van Germa Hannie Visser-Kieboom

Nieuwendijk leeft mee met familie na hernieuwde zoektocht Germa

23 oktober 2022 om 19:31 Achtergrond Vermissing Germa van den Boom

NIEUWENDIJK Tijdens de eredienst in de Gereformeerde kerk in Nieuwendijk werd zondagmorgen vurig gebeden voor het vinden van Germa van den Boom. Ook werd een kaars aangestoken op de gedachtenistafel met de herdenkingssteen van de vermiste Germa. Gemeenteleden mochten na afloop van de dienst ook nog een kaarsje aansteken.

Met het uitloven van 250.000 euro als tipgeld door de Peter R. de Vries Foundation is een hernieuwde zoektocht begonnen naar de vermiste Germa van den Boom. Op de plek waar Germa gedoopt werd en waar ze later belijdenis deed van haar geloof, stond de dienst deze zondag in het teken van haar vermissing. Ook de familie Van den Boom woonde de dienst bij. Een dag eerder was de kerk ook al open en mochten mensen een kaarsje aansteken voor haar voorin de kerk. De kaarsjes stonden gegroepeerd rond een boeketje rozen, enkele gedichten en de herdenkingssteen van Germa. Af en toe stapte iemand de kerk binnen. ,,Ik kom een kaarsje aansteken”, zo vertelde een van hen, die samen met predikant N. de Lange naar voren liep. Toen ze terugkeerde uit de kerkzaal voor een kopje koffie liet ze weten vurig te hopen dat Germa gevonden wordt. 

Hoe onvoorstelbaar eenzaam is het dat je kind kwijt is en niet te weten waar het is

ONTFERMING De bijeenkomst zondag riep herinneringen op aan de gebedsdiensten van zondag 24 juni 1990. Ook nu wordt voor Germa gebeden door de dienstdoende predikant ds. H. de Goede uit Werkendam. ,,Wij bidden om ontferming nu de vermissing meer aandacht krijgt en wonden open slaat, het verdriet is zo groot.” In zijn prediking maakte hij de vergelijking met de gelijkenis van het verloren schaapje, dat door de herder wordt gezocht, ,,Dit gezin is al zolang bezig met dit kostbaarste dat ontbreekt, de herder telt en voelt, er is er één vermist, verloren in de wildernis. Hoe onvoorstelbaar eenzaam is het dat je kind kwijt is en niet te weten waar het is.” 

ZWIJGEN Aan het einde van de dienst stak ouderling Elly Polak een kaars aan bij de gedachtenistafel met daarop de herdenkingssteen van Germa. ,,Zij wordt al sinds 38 jaar vermist, dat leeft altijd in de harten van haar dierbaren. Wat komt er op hen af? Laten we bidden voor elkaar dat de onrust en de angst in de dorpsgemeenschap niet opnieuw leidt tot geruchten.” De predikant sprak in zijn slotgebed de hoop uit dat Germa gevonden mag worden en dat het zwijgen wordt doorbroken.

WINKELCENTRUM Niet alleen zondag is er aandacht in Nieuwendijk voor de hernieuwde zoektocht naar Germa van den Boom. Zaterdagmorgen stonden zus Conny en haar man Henk Langerak met één van hun dochters in het winkelcentrum. Daar spraken ze mensen aan en deelden kaartjes uit met het portret van Germa. ,,Het is dwaas te denken dat er niets aan de hand is met de wereld. Het is nog dwazer te denken dat er niets aan te doen is”, zo luidt de tekst op het kaartje. Conny en Henk lieten zaterdag weten dat ze met de aandacht voor Germa hopen dat de hernieuwde zoektocht niet leidt tot geruchten in het dorp, zoals eerder wel gebeurde. Maar bovenal tot het vinden van Germa.

Deze publicatie is tot stand gekomen met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten (www.fondsbjp.nl).

Update 10 oktober 2023, 9.00 uur: de politie zoekt vandaag in een Nieuwendijkse achtertuin naar de stoffelijke resten van Germa van den Boom. Het perceel was 39 jaar geleden eigendom van de oom van Germa. Update 16.00 uur: inmiddels is bekend geworden dat de zoektocht niets heeft opgeleverd.

Meer weten? Lees dan ons complete dossier met al het nieuws en de achtergronden over de vermissing van Germa van den Boom.

Henk en Conny Langerak met een van hun dochters in het winkelcentrum
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie