Afbeelding
Sonja Bron
Wat staat daar nou?!

Klare taal

9 maart 2021 om 07:43 Column Wat staat daar nou?

Je hebt van die mensen die je regelmatig op Facebook ziet reageren. Een beetje als die ene oom die op elke verjaardag gevraagd en ongevraagd zijn mening staat te verkondigen. Niemand zit erop te wachten, maar als hij er dan een keertje niet is, is het toch verdraaid stil.

Ook de facebookpagina van De Stad Gorinchem heeft zo’n fervente reageerder. Nou ja, het lokale nieuwsblad van Gorinchem heeft er wel meer dan één, maar deze springt bij mij het meeste in het oog. Voor het gemak zal ik de persoon in kwestie T. noemen, want ik gun de Gorcumer zijn leven in de luwte.

Van gezeur en gezanik moet T. niks hebben, getuige zijn reactie onder een bericht over het gebrek aan vaccins bij de prikstraat in Gorinchem. In klare taal spreekt hij één van de andere reageerders aan op haar gedrag: ,,Kan jij zeiken zeg pfffff mensen kunnen heus wel vervoer regelen of krijgen iedereen heb wel kennis of vrienden of familie.”

Maar T. neemt het ook graag op voor de zwakkere in de samenleving. ,,Laf volk oude mensjes overvallen gelijk aanpakken”, schrijft hij onder een bericht dat gaat over oplichtingspraktijken waar een ouder echtpaar het slachtoffer van is geworden.

Als het over corona gaat, kun je er zeker van zijn dat T. zijn mening aan het toetsenbord toevertrouwt. T. vindt corona vooral ,,klotegezeik”. Als T. leest dat er versoepelingen aan komen waar hij weinig aan heeft, de heropening van het hoger onderwijs, schiet hij uit zijn slof: ,,Tuurlijk hoger onderwijs kunnen de zogenaamde studentjes weer feesten en zuipen zoals gewoonlijk fuck op met je avondklok en zorg dat er in avond meer dan 1 iemand op visite mag komen dat die Rutte en de Jonge nou geen vrienden hebben prima maar verpest mijn leven niet.”

Ondanks het totale gebrek aan interpunctie in de zinnen die hij aan het wereldwijde web toevertrouwt, zie en hoor ik het betoog van T. levensecht voor me. Aan de hand van zijn reacties denk ik precies te weten wat voor persoon deze T. is.

Met de nadruk op denk, want ook ik maak me schuldig aan vooroordelen en stigmatiseren. Het zou míj sterk verbazen als deze man een HBO-opleiding heeft genoten, werkzaam is in de financiële sector en drie keer in de week een rondje hardloopt. Maar misschien zit ik er wel helemaal naast en is deze T. wel een sympathieke vent die ondanks zijn drukke baan als register-accountant regelmatig een balletje trapt met zijn kinderen, zich actief inzet voor de voedselbank, zonder morren de ramen van de buurvrouw zeemt en tussendoor ook nog de tijd vindt om reacties te plaatsen op Facebook. Ik kijk in ieder geval uit naar zijn reactie op deze column.

Mirjam de Swart

Soms zeggen mensen iets heel anders dan ze bedoelen of ze bedoelen iets heel anders dan ze zeggen. Dat maakt het voeren van een goed gesprek lastig. Zeker op social media. Verwarring alom; en dat op een plek waar een flinke discussie niet uit de weg wordt gegaan. In deze tweewekelijkse column neemt Mirjam de Swart de meest opvallende berichten en reacties op de social media onder de loep en denkt er het hare van.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie