Afbeelding
Sonja Bron

Minimaliseren

1 juni 2021 om 09:36 Column Wat staat daar nou?

‘Je meningsuiting minimaliseren’. Toen ik deze opmerking las in een blog op social media, dacht ik: Wat staat daar nou!? Dat we hier in Nederland voor onze mening uit mogen komen, is een vrijheid die ik niet graag inlever. Toch bleef het zinnetje hangen.

Vroeger, toen ik nog op de basisschool zat en ‘s avonds aan de eettafel de nieuwste jurk van een klasgenootje ‘bekritiseerde’, zei mijn moeder vaak: ,,Als je niks aardigs kunt zeggen, zeg dan niks.” Een levensles die ik nog steeds met me meedraag. Als kind dacht ik dat het betekende dat je alleen maar aardige dingen over iemand mocht zeggen. Nu besef ik dat kritiek geven natuurlijk geen enkel probleem is, maar de manier waarop je kritiek uit hoeft niet bot en onaardig te zijn. Kritiek uiten kan ook op een vriendelijke manier. En kun je dat niet, houd dan gewoon lekker je mond.

‘LEKKER PUH’ En zo is het eigenlijk ook met het uiten van je mening. Sinds de komst van social media lijkt het of iedereen ineens een mening heeft over van alles. Niet alleen de nieuwe jurk van een klasgenoot wordt bekritiseerd, maar alle jurken die waar ook ter wereld worden gedragen, en vooral de mensen die deze jurken dragen, krijgen een stortvloed aan vaak niet al te malse meningen over zich heen. ,,Mijn mening”, wordt er dan vaak geroepen tegen anderen die er dan weer een andere mening op nahouden. In mijn ogen eenzelfde reactie als het ouderwetse ‘lekker puh’ dat kleuters gebruiken.

ZEIKWIJF In Nederland hebben we vrijheid van meningsuiting. En dat is een groot goed! Maar wat als je mening helemaal niks toevoegt aan de discussie? Heeft het zin om Rutte uit te maken voor nazi omdat je het niet eens bent met het coronabeleid? Denk je dat jouw advies om een verdachte twee kogels door zijn kop te jagen een nuttig advies is? Zitten ouders wiens kind om wat voor reden dan ook met de politie in aanraking is geweest te wachten op jouw ongefundeerde opvoedadvies? Getuigt het van respect om iemand voor zeikwijf uit te maken omdat je er anders over denkt?

Natuurlijk mag je er iets van vinden, maar dat je een mening hebt, hoeft niet te zeggen dat je deze mening ook altijd maar ongevraagd de wereld hoeft te slingeren. Soms kun je inderdaad maar beter je mond houden. Minimaliseer je meningsuiting. Ofwel: kun je niks aardigs zeggen, zeg dan niks. Heeft mijn moeder, én de schrijver van het blog, toch gelijk!

Mirjam de Swart

Soms zeggen mensen iets heel anders dan ze bedoelen of ze bedoelen iets heel anders dan ze zeggen. Dat maakt het voeren van een goed gesprek lastig. Zeker op social media. Verwarring alom; en dat op een plek waar een flinke discussie niet uit de weg wordt gegaan. In deze tweewekelijkse column neemt Mirjam de Swart de meest opvallende berichten en reacties op de social media onder de loep en denkt er het hare van.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie