Afbeelding
Sonja Bron
Column Wat staat daar nou?!

Woningnood

6 september 2021 om 14:04 Column Wat staat daar nou?

,,Oprotten met die criminelen. Blijf in je eigen kutland.” Zomaar een reactie op Facebook onder een bericht waarin staat dat de gemeente Gorinchem gevraagd is om te kijken naar extra opvangmogelijkheden voor statushouders en asielzoekers. Door de huidige instroom uit onder andere Afghanistan verwacht het COA namelijk dat ze snel over moet gaan tot crisisnoodopvang.

Zo’n reactie op Facebook....wat bezielt iemand om zoiets te tikken? Lekker veilig vanachter zijn computer of via zijn mobiele telefoon. Heeft deze persoon die vreselijke beelden niet voorbij zien komen van Afghanen die uit pure wanhoop een pasgeboren baby aan een onbekende militair overdragen in de hoop dat er in ieder geval voor hun kind nog kans op een toekomst is? Of de beelden van duizenden Afghanen die met de moed der wanhoop een vliegtuig beklimmen om hun land te kunnen ontvluchten? Leeft deze persoon onder een steen of is hij werkelijk waar zo vreselijk teleurgesteld in het leven dat hij alleen nog maar anderen de schuld daarvan kan geven?

Natuurlijk mag je een mening hebben. Wíj leven tenslotte, in tegenstelling tot Afghanen en vele anderen op deze aardkloot, in een vrij land. Natuurlijk mag je je zorgen maken over de gevolgen van deze toestroom van vluchtelingen. Natuurlijk kun je kritisch meedenken over de opvangmogelijkheden in Gorinchem. En ja natuurlijk, mag je het er gewoon niet mee eens zijn dat Gorinchem statushouders en asielzoekers wil opvangen. Maar denk alsjeblieft na voordat je zomaar iets roeptoetert.

,,Wil je een flatje huren ben je de 189ste in de wachtrij, dit is geen grap helaas. Kijkt de gemeente Gorinchem überhaupt wel eens op de site van de woningbouw vraag ik me af...onze twintigers hebben ook hulp nodig....” Een begrijpelijke opmerking! Ook ik heb een dochter die dolgraag op zichzelf wil wonen, maar om dat voor elkaar te krijgen als jongere heb je een enorm lange adem nodig en heel veel geduld. De woningmarkt in Nederland is inderdaad totaal verrot, maar dat komt niet door die vluchtelingen die de kans krijgen hier een nieuw leven op te bouwen.

Zo werden er in 2020 door Poort6 30 woningen verhuurd aan statushouders. Inderdaad, dertig woningen die anders misschien aan jonge Gorcumers verhuurd hadden kunnen worden. Maar zeg nu zelf: dat is toch een druppel op de gloeiende plaat? De woningnood in Nederland is een complex probleem dat echt niet is op te lossen door het weren van vluchtelingen. Ik heb in ieder geval duizend keer liever dat mijn dochter hier (te) lang op een huis moet wachten dan dat zij in Afghanistan in doodsangst moet leven omdat er geen enkel toekomstperspectief is.

Mirjam de Swart

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie