Het voormalige belastingkantoor in de Gildenwijk
Het voormalige belastingkantoor in de Gildenwijk Hannie Visser-Kieboom

Molengraaf pleit voor opvang statushouders in voormalig belastingkantoor

2 september 2021 om 11:42 Overig Asielzoekerscentrum

GORINCHEM Raadslid Marjo Molengraaf (CU/SGP) heeft het college gevraagd om het voormalig belastingkantoor als noodopvang van statushouders in te zetten. Dit om het nijpende tekort aan opvanglocaties door  de stroom vluchtelingen uit Afghanistan op te vangen.

Gorinchem is benaderd door de Rijksoverheid en het COA met de vraag om na te gaan wat de stad in de oplossing van dit nijpende vraagstuk kan betekenen. ,,Nu is er in de Gorcumse raad nog niet zo lang geleden het debat over het onderbrengen van statushouders in het voormalige belastingkantoor geweest, waarbij het college blijk gaf van een - in eerste instantie- positieve grondhouding, maar later koos voor kleinschalige opvang. Dat laatste lijkt nog niet erg van de grond te komen en ook wel mager gezien de noodsituatie, die ontstaan is”, zo schrijft Molengraaf aan het college. 

KLEINSCHALIG De ChristenUnie-SGP fractie vindt dat Gorinchem haart steentje moet bijdragen en verzoekt daarom te kijken of in het voormalig belastingkantoor statushouders die al een verblijfsstatus hebben, opgevangen kunnen worden. Ook wil ze van het college weten of er al haast gemaakt wordt met de  kleinschalige opvangplekken, zoals eerder besloten werd. Ze wil vooral weten welke plekken in beeld zijn voor die kleinschalige opvang. Voorjaar 2020 kocht het COA het voormalig belastingkantoor aan voor de opvang van asielzoekers en statushouders, maar de gemeente gaf daar geen toestemming voor en sprak de voorkeur uit voor kleinschalige opvang. In mei van dit jaar had de gemeente een gesprek met het COA over de kleinschalige opvang van zo’n vijftig mensen. Mede vanwege stevige protesten van bewoners tegen de hernieuwde opvang van asielzoekers in het pand, waar in 2016-2017 ook al een AZC was gevestigd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie