Het belastingkantoor is volgens het college niet in beeld voor crisisopvang
Het belastingkantoor is volgens het college niet in beeld voor crisisopvang Hannie Visser-Kieboom

Gorinchem krijgt verzoek voor extra opvang statushouders en asielzoekers

3 september 2021 om 20:49 Overig Asielzoekerscentrum

GORINCHEM De gemeente Gorinchem kreeg donderdag 26 augustus een brief van het ministerie BZK met het verzoek tot extra inspanning voor opvang van statushouders en asielzoekers. De gemeente vraagt nu de raad om te onderzoeken welke locaties geschikt zijn voor crisisnoodopvang. 

Door de huidige instroom uit onder andere Afghanistan, Libanon, Turkije en Belarus plus achterblijvende uitplaatsing van statushouders verwacht het COA al snel dat ze over moet gaan tot crisisnoodopvang. Ook arriveren meer nareizigers in het kader van gezinshereniging. Het college wil het verzoek van het BZK graag bespreken met de raad. Momenteel voldoet de gemeente Gorinchem aan haar taakstelling voor huisvesting van statushouders. 

Verder onderzoekt het college in opdracht van de raad de mogelijkheden voor kleinschalige opvang van statushouders en kansrijke asielzoekers, in mei voerde ze daar al gesprekken over met het COA. Het voormalig belastingkantoor is daarvoor niet in beeld, omdat de gemeenteraad vestiging van een AZC in het pand eerder dit jaar afwees. Voor kleinschalige opvang is het college in gesprek met de omliggende gemeenten Molenlanden, Vijfheerenlanden en Utrecht. Het college wil nu met de gemeenteraad in gesprek om te onderzoeken welke locaties geschikt zijn voor tijdelijke noodopvang en hoe lang deze gebruikt kunnen worden voor crisisnoodopvang. Eerder stelde raadslid Marjo Molengraaf (CU/SGP) al voor om toch weer te kijken naar het voormalig belastingkantoor aan de Vroedschapstraat.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie