Afbeelding
Sonja Bron
Wat staat daar nou?!

HBO in Gorinchem

5 oktober 2021 om 10:54 Column Wat staat daar nou?

Het nieuws dat je wist dat zou komen. Ik las het afgelopen week in De Stad Gorinchem: Er komt geen HBO-opleiding in de mooiste vestingstad van Nederland.

Voor sommigen zal dit nieuws waarschijnlijk een grote teleurstelling zijn. Zij keken waarschijnlijk al reikhalzend uit naar die hordes studenten die van de Gorcumse vesting, die - laten we eerlijk zijn - nu vooral voor senioren aantrekkelijk is, een bruisende stad zouden gaan maken. De studenten, net onder moeders vleugels vandaan, zouden het Gorcumse nachtleven nieuw leven in blazen. Kroegen zagen hun clientèle verdubbelen en restaurants dachten al na over een goedkope daghap. Het blijven tenslotte wel studenten. Maar helaas, net als het plan voor deze HBO-opleiding, kunnen ook deze plannen allemaal in de ijskast worden gezet.

In het verleden heb ik regelmatig met de initiatiefnemers van deze HBO-opleiding in Gorinchem gesproken. En ik moet eerlijk zeggen: ondanks hun enthousiasme hebben ze mij nooit echt weten te overtuigen. Gorinchem als studentenstad. Ik zag het gewoon nooit echt voor me. 

Natuurlijk zou een HBO-opleiding niet misstaan in het huidige onderwijsaanbod van Gorinchem. Er is veel keuze op het gebied van voortgezet onderwijs en er kunnen op het Da Vinci College een flink aantal opleidingen op MBO-niveau worden gevolgd. Een opleiding op HBO-niveau zou zeker een mooie aanvulling zijn. Maar laat dat lekker over aan het Da Vinci College. Feitelijk doen ze dat al met HBO Drechtsteden. Toegegeven HBO Drechtsteden is gevestigd in Dordrecht, maar als de behoefte er is en de kansen er zijn dan lijkt het me voor een ervaren partij als HBO Drechtsteden geen ‘rocket science’ om een HBO-opleiding in Gorinchem aan te gaan bieden.

Maar zo is het plan van de HBO-opleiding natuurlijk nooit gepresenteerd. De HBO-opleiding die zij voor ogen hadden moest veel meer worden dan een extra keuze binnen het al bestaande onderwijs. Om alle benodigde partijen flink enthousiast te maken, er was immers flink wat geld nodig, werden er gouden bergen beloofd. Hordes studenten die een flinke impuls zouden zijn voor de Gorcumse economie. Studenten die na het behalen van hun diploma de regio op de kaart zouden gaan zetten als een soort van ‘silicon valley’. Jongens en meiden die tijdens hun studie zo verliefd waren geworden op dat leuke plaatsje langs de Merwede dat ze hier nooit meer weg wilden. Ze zouden zich hier gaan vestigen, gezinnen stichten en Gorinchem zou uitgroeien tot die stad met een bruisend stadshart waar dan weer hordes toeristen op af zouden komen....

Maar helaas, er zal een andere kip met gouden ei gevonden moeten worden om Gorinchem weer echt te laten bruisen. Door het plan Gorinchem als studentenstad kan een flinke dikke streep! Tot er een ander innovatief plan is uitgewerkt waarmee we Gorinchem op de kaart kunnen zetten, zullen we het moeten doen met de titel Mooiste vestingstad van Nederland.

Mirjam de Swart

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie