Informatieavond van stichting Hoger Onderwijs Gorinchem over de opzet van de opleiding
Informatieavond van stichting Hoger Onderwijs Gorinchem over de opzet van de opleiding SHOG

Politiek teleurgesteld over afblazen HBO onderwijs in Gorinchem

3 oktober 2021 om 15:57 Onderwijs

GORINCHEM Alle politieke partijen zijn teleurgesteld dat Stichting Hoger Onderwijs Gorinchem (SHOG) haar pogingen voor HBO onderwijs in de stad voorlopig staakt. SHOG had vooral last van andere initiatieven van de Regiodeal zoals Dordrecht Academy en het ILab in Gorinchem. Zo zag ze draagvlak voor HBO initiatief steeds verder afbrokkelen.

Rutger Kroon van SHOG liet donderdagavond weten dat ze in 2017 begonnen aan een ‘mooie reis’, dat het een dubbeltje op zijn kant leek, maar dat het hen toch door de vingers is geglipt. Kwartiermaker Erik Fledderus vertelde dat de teleurstelling groot is, maar dat ze zonder strategische partner zoals HBO Drechtsteden niet verder kunnen. Voor PvdA raadslid Asraf Hachhouch voelde het stopzetten als ‘een klap in het gezicht’, Rutger van Breemen (Groen Links) sprak van teleurstelling en Everdien Hamann noemde het ‘droevig’. In eerdere discussies over de financiële bijdrage van de gemeente Gorinchem drongen enkele partijen al aan op een integrale aanpak van het HBO onderwijs en de ontwikkeling van het ILab. Vlak voor de zomer werd bekend dat HBO Drechtsteden zich terugtrok uit het initiatief.

EIGEN INITIATIEF D66 raadslid Ilhan Tekir was het meest kritisch richting onderwijswethouder Ro van Doesburg. ,,Wij zien vanavond maar één verliezer, dat is Gorcum. De bittere waarheid is dat een Gorcums initiatief is bezweken onder druk van andere onderwijsinitiatieven uit de Regiodeal. Het college heeft dit Gorcums initiatief nooit omarmd. Als er één les is die we hieruit kunnen trekken, is het dat je als stadsbestuur klip en klaar achter je eigen initiatief moet staan. Anders is het gedoemd te mislukken.” Wethouder Van Doesburg liet weten dat het college het initiatief wel degelijk had omarmd, maar dat ze de strenge eis van cofinanciering niet wilde loslaten. Hij zag nog wel kansen voor de ‘living labs’ in samenwerking met het ILab.

advertentie
advertentie