Rik Zweistra en Corne Dekker van stichting Hoger Onderwijs Gorinchem zien hun plan in rook opgaan
Rik Zweistra en Corne Dekker van stichting Hoger Onderwijs Gorinchem zien hun plan in rook opgaan Hogeschool Gorinchem

Gorinchem krijgt voorlopig geen HBO opleiding

30 september 2021 om 08:01 Onderwijs

[GORINCHEM} Stichting Hoger Onderwijs Gorinchem (SHOG) ziet voorlopig geen kans om in Gorinchem een brede bachelor HBO opleiding te starten. In juni kreeg de stichting onverwacht het bericht dat HBO Drechtsteden geen prioriteit meer gaf aan het hbo initiatief in Gorinchem. Donderdagavond geven Rutger Kroon en Erik Fledderus namens SHOG uitleg aan de raad over hun besluit te stoppen.

Peter Vrancken, bestuurder van Da Vinci en van HBO Drechtsteden, liet in juni weten dat de onderwijsinstelling prioriteit geeft aan het ontwikkelen van de initiatieven IAC/iLAB in Gorinchem en de Dordrecht Academy - beide onderdeel van de Regio Deal Drechtsteden-Gorinchem. ..Wij hebben als bestuur van Stichting Hoger Onderwijs Gorinchem (SHOG) hierop geconcludeerd dat we onze inspanningen voorlopig moeten opschorten. Zonder een hbo-partner komt bovendien geen aanvullende steun van het bedrijfsleven of publieke instellingen”, zo schrijven Rutger Kroon en Rik Zweistra.

LIVINGS LABS SHOG verkent thans nog wel mogelijkheden om haar opleidingsconcept  buiten Gorinchem te realiseren, in samenwerking met andere hbo-instellingen. Kwartiermaker Erik Fledderus vervult de komende maanden een ondersteunde rol. Bij eventueel succes blijft de mogelijkheid open om een gedeelte van de geopperde ‘living labs’ in Gorinchem en omgeving te organiseren. zo laat SHOG weten. ,,De band met Gorinchem is dus zeker niet doorbroken”. De gemeenteraad wordt donderdagavond geïnformeerd over het besluit van SHOG.

Zonder een hbo-partner komt bovendien geen aanvullende steun van het bedrijfsleven of publieke instellingen

SUBSIDIEVERZOEK De komst van een HBO opleiding was een initiatief vanuit de stad en dateert alweer van enkele jaren terug. De gemeente Gorinchem gaf oktober vorig jaar subsidie voor het aanstellen van kwartiermaker Erik Fledderus, die een businesscase opstelde. Was aanvankelijk nog sprake van een opleiding met zo’n 600 studenten, later werd dat aantal teruggeschroefd naar 100 studenten. Voorjaar 2021 lag er een subsidieverzoek voor 300.000 euro bij de gemeente om de opleiding na de zomer van 2022 te kunnen starten, het ging om een HBO bachelor ‘Professional College voor Technologische & Maatschappelijke Transitie’. De gemeente bleek echter niet verder te willen gaan dan 60.000 euro subsidie met als argument dat bedrijfsleven en andere onderwijsinstellingen over de brug moesten komen om de opleiding te starten. 

advertentie
advertentie