Afbeelding
Sonja Bron

Wat staat daar nou?! Verwondering

Column Wat staat daar nou?

Laten we eerlijk zijn: er was de afgelopen dagen genoeg om ons boos over te maken. Even was het geen corona wat de klok sloeg, maar het vermeende seksueel grensoverschrijdend gedrag van diverse personen bij The Voice en The Voice Kids. Er werd veel over geschreven en er werd nog veel meer over gepraat. En dat allemaal juist op het moment dat ik met mezelf had afgesproken me niet langer te ergeren, op te winden of boos te maken over dingen die ik lees op de sociale media. Nee, ik zou me louter nog gaan verwonderen. Wat betreft de misstanden bij The Voice is dat niet gelukt; ik werd, net al zoveel anderen boos en verdrietig bij het kijken naar de reportage van Tim Hoffman. Maar goed, in Gorinchem bleek gelukkig genoeg te gebeuren om mij nieuwe levensmotto, erger je niet, verwonder je, op te kunnen botvieren. Maar of dat nou zo succesvol was…

Bijvoorbeeld het dijkverzwaringsproject tussen Waardenburg en Gorinchem. Dat dijkversterking hier hard nodig is, lijkt me meer dan duidelijk. Dat er altijd mensen zullen zijn die vraagtekens zetten bij de manier waarop dit gebeurt, is ook niet vreemd. Als ik lees over natuurcompensatie, word ik blij. Maar als ik dan een paar regels verder lees dat die natuurcompensatie plaats moet gaan vinden op het Heuff-terrein bij de steenfabriek in Vuren maakt die opgetogenheid plaats voor … verwondering. Ik verwonder me over het feit dat mensen achter de tekentafel blijkbaar in staat zijn om natuurcompensatie plaats te laten vinden in een gebied dat al niets meer is dan natuur. Knappe kop als je hier nog meer natuur van kunt maken. En nee, dan bedoel ik geen park met keurig aangelegde paadjes, prullenbakken om de zoveel meter en keurig aangelegde stroken groen. Ik mag toch hopen dat de knappe koppen achter de tekentafel dit niet bedoelen met natuurcompensatie.

Een paar pagina’s verder ergerde ...eh pardon ...verwonderde ik me over het afvaltoerisme in Hoog-Dalem. Hans Hofland is dat stadium al lang gepasseerd. Bij hem is er sprake van pure ergernis. Volgens Hofland ligt het wanbeleid van de gemeente aan dit afvaltoerisme ten grondslag. Hij twijfelt dan ook of hij wel gaat stemmen in maart tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. En dan komt de verwondering bij mij om de hoek kijken. Want hoewel ik de ergernis van Hofland heel goed begrijp, het is helaas geen probleem dat alleen in Hoog-Dalem speelt, begrijp ik niks van zijn redenatie om dan maar niet te gaan stemmen. Is het huidige beleid van de gemeente nou juist niet een extra reden om je stem te laten horen? Of is er geen enkele partij die zich hard maakt voor een goed (en werkend) afvalbeleid in Gorinchem. Dat zou toch wonderlijk zijn?

Mirjam de Swart

advertentie