Afbeelding
Sören van Rooij

Nieuwe column: Ode aan...

Column

GORINCHEM Vanaf deze week een nieuwe maandelijkse column in DeStadGorinchem.nl, genaamd Ode aan...  Maker is Sören van Rooij (43) uit Gorinchem, die zichzelf als volgt introduceert:

,,In mijn dagelijkse leven ben ik werkzaam als social media marketeer en maak ik grafische en tekstuele content voor diverse organisaties en sportverenigingen. Ik zou mezelf willen omschrijven als een creatieve duizendpoot en vind het daarom heerlijk om in te spelen op de actualiteit. Als maatschappelijk betrokken persoon, schrijf ik In mijn vrije tijd graag over landelijke en regionale zaken die mij bezighouden. Soms met een serieuze noot en soms met een knipoog. Ik ben dan ook vereerd dat ik dit nu maandelijks voor de Stad Gorinchem mag gaan doen. Deze week trap ik af met een Ode aan... de vrijheid.”  

ODE AAN... DE VRIJHEID

Bijna stipt 2 jaar geleden begon het collectieve huisarrest genaamd… corona. Carona voor intimi. Waar we het vroeger alleen kenden als goudgeel sap in een transparant flesje met een schijfje limoen erin gepropt, beheerste corona ineens wereldwijd het nieuws als ware het de moderne variant van de pest. Kommer en kwel! Ik wil er verder geen woorden aan vuil maken. De verdeeldheid en pijn die het bij mensen veroorzaakt heeft, is zelfs voor mij met geen pen te beschrijven. 

Sinds vorige week hebben wij (voorlopig) onze ‘vrijheid’ weer terug. De horeca mag weer volledig open en er kan dus weer getongworsteld worden in de kroeg en mannen kunnen op zaterdagmiddag hun sprookjeshuwelijk weer ontvluchten richting kantine, op de bezem van vrouwlief. Dames kunnen weer gezamenlijk ‘meidendagen’ organiseren. Geen man die weet wat het inhoudt, maar de paar uurtjes rust die ze er thuis voor terugkrijgen, is goud waard. Ook kan er weer geknuffeld worden met opa en oma en hebben we weer het mooie vooruitzicht dat we weer collectief in de file mogen gaan staan met een glimlach. Frappant dat we de ellende begonnen en eindigden metcCarnaval. Vrijheid blijheid! Alaaf!

Maar wat heb je aan vrijheid als er straaljagers over je huis vliegen die bommen naar beneden laten vallen alsof het confetti is? Wat heb je aan vrijheid als de tanks door je straat rijden en je je huis moet ontvluchten met je gezin? Wat heb je aan vrijheid als er iemand op de wereld is die vindt dat jouw eigen achtertuin niet meer van jou is en er voor gezorgd heeft dat stilte plaatsgemaakt heeft voor een luchtalarm?

In dat perspectief waren de afgelopen 2 jaren helemaal zo slecht nog niet! Koester de ‘vrijheid’ die je had en koester de ‘vrijheid’ die we sinds vorige week weer hebben. Vrijheid is helaas maar betrekkelijk blijkt maar weer.

Sören van Rooij

advertentie