Afbeelding
Sonja Bron
Wat staat daar nou?!

Van Rossems

25 april 2022 om 10:12 Column

Hebben jullie vorige week zaterdag ook voor de buis gezeten om te horen wat de Van Rossems van Gorinchem vonden? Afgelopen zomer vertoefden ze een dag in onze vesting voor hun programma Hier zijn de Van Rossems. In het programma verkent historicus Maarten van Rossem samen met zijn zus Sis (kunsthistorica) en zijn broer Vincent (architectuurhistoricus) een stad in Nederland of directe omgeving. Ze laten elkaar plekken of objecten zien die de anderen nog niet (zo goed) kennen en vertellen de verhalen die daarbij horen. Zaterdag 16 april was de uitzending geheel gewijd aan Gorinchem. 

Ik moet eerlijk zeggen; ik moet altijd wel gniffelen om het ‘gezucht en gesteun’ van Maarten van Rossem. Want laten we wel wezen, deze man staat nu eenmaal niet bekend om zijn opgeruimde karakter. Maar wat was hij positief over ons stadje! En zijn broer en zus ook! Ik heb genoten van het programma en het maakte me als echte bliek toch weer nog trotser op Gorinchem. We wonen toch maar mooi in de mooiste vestingstad van Nederland!

Maar de Van Rossems zouden de Van Rossems niet zijn als ze toch niet iets hadden gevonden om over te klagen. Het vondelingenluikje in de steeg van het vroegere burgerweeshuis Mathijs & Marijke bijvoorbeeld. Maarten van Rossem vond het een enorme teleurstelling dat hij op een betonnen muur stuitte bij het openen van het luikje. En ik snap hem wel! Ook ik opende het luikje eens tijdens een stadswandeling met de kinderen. De teleurstelling bij de kinderen, maar zeker ook bij mij, was groot toen er HE-LE-MAAL niks te zien was achter dat geheimzinnige luikje. En volgens mij is het relatief makkelijk op te lossen. Hakken en breken is niet eens nodig. Laat een tekenaar/kunstenaar met krijt een 3D afbeelding maken die laat zien wat er honderden jaren geleden achter dit luikje kon worden aangetroffen. 

Waar waarschijnlijk wel hak- en breekwerk voor nodig is om er (weer) wat van te maken is het Hugo de Groot poortje. Want ook over dit poortje waren de Van Rossems niet heel enthousiast. Of eigenlijk, over het poortje zelf waren ze wel tevreden, maar het winterterras dat er naast gevestigd is, konden ze absoluut niet waarderen. En ook hier moet ik het drietal gelijk in geven. Ik gun de ondernemer zijn terras hoor, ik zit er zelf ook graag, maar het poortje wordt op deze manier wel erg weggemoffeld. Kan dat nou niet anders? 

Op Facebook is te zien dat veel Gorcumers het, net als ik, volledig met de Van Rossems eens zijn wat betreft dat winterterras pal naast een historisch poortje. ,,Het ziet er inderdaad niet uit”, schrijft Nel Boer. ,,Echt vreselijk”, reageert Erica van Vught. ,,Hebben ze toch ook gewoon gelijk in”, aldus Lianne Versluis. En Kj Jacobs sluit af met: ,,Leve de Van Rossems.” Zoveel eensgezindheid heb ik nog nooit gezien op Facebook. Lijkt me een mooie taak voor de kersverse raadsleden om hier een, naar ieders tevredenheid, mooie oplossing voor te vinden.

Mirjam de Swart

advertentie
advertentie