Afbeelding
Sonja Bron

Wat staat daar nou?! Koopzondag

30 augustus 2022 om 10:58 Column Wat staat daar nou?

Zondagochtend 9.00 uur.  Wat mij betreft kan de dag beginnen. De hond is uitgelaten. Het huis is aan kant. Terwijl ik op de bank van een kopje thee geniet, schieten mij ineens een aantal vergeten boodschappen door het hoofd. Die moet ik eigenlijk nog wel even in huis halen, want anders loop ik vanavond in de keuken tegen een probleem aan. Ik sta al op om de boodschappentas te gaan pakken, maar terwijl ik terloops op mijn horloge kijk, laat ik me weer op de bank zakken. Het is pas 9.00 uur, de winkels gaan pas over 3 uurtjes open. 

Als het aan de Gorcumse Coop-bedrijfsleider Tim Walg ligt, is dit scenario binnenkort verleden tijd. Wat hem betreft worden de openingstijden op zondag verruimd. Niet langer tot 12.00 uur wachten voordat je naar de winkel kan sjezen, maar gewoon, net als op doordeweekse dagen, ook op zondag vanaf 8.00 uur in de supermarkt terecht kunnen. 

,,Graag geef ik tegenstribbelende politici de boodschap mee om eens goed te luisteren hoe de consument denkt over winkelen op zondag. Momenteel mag de Coop als supermarkt op zondag uitsluitend tussen 12 en 17 uur open zijn. Het zou voor iedereen beter zijn om de openingstijden royaal te verruimen,’’ zegt hij in het artikel dat terug te vinden is op de website van De Stad Gorinchem. 

,,Het zou voor iedereen beter zijn.” Ik lees het zinnetje nog eens en vraag me hardop af: Is dat zo? Is het verruimen van de openingstijden op zondag iets dat de leefbaarheid in Gorinchem dermate verbeterd dat iedereen er op vooruit gaat? In het geschetste voorbeeld hierboven had het fijn geweest als ik direct op mijn fiets had kunnen springen om boodschappen te kunnen doen, Maar drie uurtjes wachten tot de winkel haar deuren opent, is nu ook weer geen onoverkomelijk probleem. Ik geloof niet dat mijn leven aanzienlijk verandert door die ruimere openingstijden.

Natuurlijk is het makkelijker als je gewoon naar de winkel kunt wanneer het jouw het beste uitkomt, En aan de reacties op Facebook te zien, zou dat voor heel veel mensen het geval zijn. Noodzakelijk? Beslist niet. Maar gemakkelijk? Zeker wel! En Tim vergeet in zijn pleidooi ook zeker niet zijn medewerkers. Die zouden er ook geen enkel probleem mee hebben om langer te moeten werken op zondag. Dat geloof ik direct: Het is voor veel jongeren en studenten bijzonder aantrekkelijk om op zondag te werken. 

De enthousiaste ondernemer is dus fan van de koopzondag en zou graag zien dat meer winkels zouden aansluiten bij de koopzondagen in Gorinchem. Een tijd geleden zijn de zondagtijden al verruimd: van 12 zondagen per maand naar elke zondag. Helaas blijken op die extra koopzondagen meer winkels gesloten dan open. Reden: geen personeel en/of te weinig klanten. Of het verder verruimen van de openingstijden voor deze winkels dan ook zo’n goed idee is vraag ik me af. 

En of een supermarkt langer open zou moeten op zondag? Als ik naar mijn gemakzuchtige zelf kijk zeg ik volmondig: Ja! Lekker makkelijk. Maar als ik er wat langer over nadenk, zeg ik: Is dat nou echt nodig?

Mirjam de Swart

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie