Afbeelding
Sonja Bron

Wat staat daar nou?! Herkomst koopsom

Column Wat staat daar nou?

,,Wie wil er nog een huis kopen in Nederland? De regering ziet er volgens uit als een stelletje criminelen met al deze regels, Heel veel mensen hebben al jaren krom gelegen om een dak boven hun hoofd te kunnen veroorloven. Bah, dit doet de deur dicht, veredelde diefstal.”

De woede spat van mijn beeldscherm af bij het lezen van de reactie onder het Facebookbericht ‘Inzicht in herkomst koopsom’.  Een saaie kop boven een waarschijnlijk nog saaier artikel. Tenminste dat is wat ik dacht vóórdat ik de reactie las. Nadat mijn oog op de reactie viel, voelde ik me toch genoodzaakt op de slaapverwekkende kop te klikken. Bang dat ik, als ik dat artikel niet zou lezen, niet zou weten aan welk onrecht we nu weer worden blootgesteld. 

,,Inzicht in de herkomst van de koopsom is een belangrijk aandachtspunt”, meldt Yvonne Wansleeben van ArkelStad notarissen.  ,,Als voor de betaling een hypotheek wordt afgesloten bij een erkende bank, dan hoeft de notaris geen nader onderzoek te doen. Als de koper echter - gedeeltelijk - betaalt met ‘eigen geld’, bijvoorbeeld met spaargeld, een erfenis of de overwaarde van de verkoop van een eerdere woning, dan moet hij of zij aantonen waar dit geld vandaan komt”, valt verderop in het artikel te lezen. 

Tot nog toe gaan de alarmbellen bij mij niet rinkelen. Niks geen criminele activiteiten, niks geen veredelde diefstal. Kortom, van enig onrecht is absoluut geen sprake. Maar ik geef me niet zomaar gewonnen en ik worstel me door de overige alinea’s van het pleidooi van de notaris. Er volgt een waarschuwing, er volgt een tip ... maar de opmerking onder het bericht op Facebook begint, in mijn ogen, steeds meer als een tang op een varken te slaan. 

Maar goed, deze reactie heeft het wél voor elkaar gekregen dat ik het artikeltje inmiddels drie keer van voor tot achter heb gelezen. En ik kan niet anders dan concluderen dat de eigenaar van deze reactie gewoon een erg ontevreden persoon is. Iemand die totaal geen vertrouwen meer heeft in de overheid. Die wetten en regels bij voorbaat al onder de noemer pesterijen schaart. En die zo verbitterd is dat elk bericht, goed of slecht, dat maar enigszins een link heeft met de overheid, per definitie hetzelfde effect heeft als een rode lap op een stier. 

De persoon in kwestie had natuurlijk, net als ik, gewoon het artikel kunnen lezen alvorens te gaan roeptoeteren. Maar ja, saaie materie hè, dus waarom zou je?

Mirjam de Swart

advertentie