Afbeelding
Sonja Bron

Wat staat daar nou!? Duurzaam

27 september 2022 om 10:26 Column

Terwijl ik in mijn nieuwe huis wacht op een aantal pakketjes die door PostNL bezorgd moeten worden, scroll ik door de facebookpagina van De Stad Gorinchem. Op zoek naar inspiratie voor mijn tweewekelijkse column. 

Natuurlijk zijn er een aantal berichten die direct in het oog springen. De mogelijke sluiting van het Caribabad bijvoorbeeld. Hoewel het voor mij al weer veel te lang geleden is dat ik een bezoek bracht aan het zwembad schrik ik toch als ik de kop van het artikel lees. En ik ben niet de enige, getuige de 57 reacties onder het bericht. Vooral ongeloof en een tikkeltje woede hebben de overhand. Veel reageerders maken zich zorgen over de zwemles van hun kinderen. Niet zo gek in een waterrijk land als Nederland. De meeste reageerders leggen de schuld direct neer bij de plaatselijke politiek, sommigen trekken het nog breder en wijzen direct naar Den Haag. Want dat schijnt zo te horen; is er een probleem, wijs naar Den Haag, want het komt allemaal door hen! Er zijn er maar weinig die het beleid van het zwembad ter discussie stellen. Natuurlijk, niemand had deze exorbitant hoge energieprijzen aan kunnen zien komen. Ook het Caribabad niet! Aan de andere kant: duurzaamheid staat bij heel veel organisaties al een tijdje hoog op de agenda, maar het lijkt er op dat dat thema een beetje aan het Gorcumse zwembad voorbij is gegaan. Ik hoop in ieder geval dat het zwembad geopend kan blijven en dat in ieder geval de zwemlessen en de sportieve activiteiten door kunnen gaan. En meer nog hoop ik dat deze energiecrisis aanzet tot het realiseren vaan een duurzaam zwembad voor iedereen! 

Een ander bericht waar mijn oog op valt is de aankondiging van de open dag bij het asielzoekerscentrum aan de Gildenweg in Gorinchem. Ik zag het bericht al eerder voorbijkomen op de facebookpagina van het AD. De reacties die ik daar voorbij zag komen, zorgden bij mij vooral voor schaamte. Volwassen mensen die op Facebook vol trots met hun (klein)kinderen poseren, reageren op de meeste kinderachtige manier op deze aankondiging. ,,Leuk! Aapjes kijken.” ,,Dagje naar de dierentuin?” Het lijkt zo onschuldig, maar het is zo ontzettend respectloos. En totaal niet grappig! Hopelijk leren de mensen die het nodig vonden om dit soort reacties te plaatsen deze week, de Week tegen het pesten, dat dit soort lollig bedoelde opmerkingen alleen leuk zijn als iedereen er om kan lachen. Dat lijkt mij een betere les om aan hun (klein)kinderen mee te geven dan dit kinderachtige pestgedrag. 

Tot slot vielen mij al die leuke, lieve en gezellige huisdieren op. De ene na de andere lieverd komt voorbij op de facebookpagina van De Stad Gorinchem. Soms met indrukwekkende verhalen over waarom het huisdier in kwestie zo bijzonder is. Ontzettend leuk om te lezen! En het levert ook weer allerlei leuke reacties op. Reacties die van mij vaker voorbij mogen komen op Facebook. 

Mirjam de Swart

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie