Afbeelding
Sonja Bron

Wat staat daar nou!? Chique

24 oktober 2022 om 10:37 Column Wat staat daar nou?

Wat staat daar nou!? Dat dachten sommige lezers van mijn column twee weken terug toen ze ineens hun naam voorbij zagen komen. En niet alleen hun naam, maar ook de uitspraken die ze onlangs deden op de openbare facebookpagina van De Stad Gorinchem. Ja, u leest het goed: ze deden hun uitspraken op een plek waar iedereen ze kan lezen! Niet op een besloten facebookgroep, niet in een appje richting vrienden, niet op hun eigen facebookpagina. Nee, open en bloot op een plek waar het door heel veel mensen wordt gelezen.

Diezelfde uitspraken stonden toen ineens in een column. En dat schoot bij een aantal toetsenbordridders in het verkeerde keelgat. Want met het verkondigen van hun ongezouten mening op een, ja ik zeg het nog maar een keer, openbaar facebookaccount hebben ze geen enkel probleem. Maar die uitspraken vervolgens terugzien in een krant gaat ze een brug te ver. Daags na de publicatie van mijn column leverde het de redactie dan ook een aantal boze reacties op.

,,Wat een onbeschoft stuk schrijven in De Stad Gorinchem”, schrijft ‘hij die niet (meer) genoemd mag worden’ in een mail aan de redactie. ,,Schrijfster Mirjam de Swart moet zich heel diep schamen complete namen te vernoemen.” De toetsenbordridder eist vervolgens een rectificatie én een reactie, want anders volgen er ,,juridische procedures”, schrijft hij in zijn mailtje.

Die reactie heeft hij inmiddels gekregen: De redactie gaat onderzoeken hoe ze hier in de toekomst het beste mee om kan gaan. Een vermelding in de huisregels dat je naam gebruikt kan worden voor publicaties in de krant bijvoorbeeld of overstappen op het anoniem citeren van mensen. De redactie benadrukt dat het juridisch overigens gewoon is toegestaan reacties te gebruiken. ,,Maar,“ zo schrijft de hoofdredacteur, ,,dat het wellicht chiquer zou zijn als mensen vooraf weten dat hun reactie gebruikt kan worden.”

Laten we voorop stellen dat ik begrip heb voor de reactie van de hoofdredactie. Ik ben het er alleen niet helemaal mee eens. Ik persoonlijk zou het vooral een stuk chiquer vinden als mensen die bepaalde uitspraken doen op een openbaar facebookaccount van een lokale krant de ballen hebben om ook achter deze uitspraken te staan als ze op een andere plek geciteerd worden. Ik zou het chiquer vinden als ze dan niet gaan roepen dat ík me moet schamen en dat ík onbeschoft ben. Want in het geval van ‘hij die niet genoemd mag worden’ denk ik niet dat ik degene ben die zich moet schamen.

Ondertussen denkt Astr...euh pardon, een “anonieme” facebookreageerder dat ik mijn lesje wel heb geleerd. ,,Maar we hebben het er ook niet bij laten zitten”, schrijft ze op Facebook. ,,denk dat ze d’r lesje wel geleerd heeft.” Ik weet niet wat ze met deze opmerking bedoelt, maar ik heb niks meegekregen van het lesje dat mij geleerd zou zijn. Ik hoop vooral dat de toestenbordridders in kwestie hun lesje hebben geleerd. En dat ze voortaan nadenken voordat ze beginnen te roeptoeteren op Facebook.

Mirjam de Swart

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie