Afbeelding
Sonja Bron

Wat staat daar nou?! Kinderwagen

4 juli 2022 om 14:29 Opinie Wat staat daar nou?

Deze week valt mijn oog op een klein 112-bericht op de site van De Stad Gorinchem. ‘Kinderwagen met baby te water in Gorinchem’ luidt de kop. Het is slechts een bericht van een paar regels, maar wat een impact moet het incident gehad hebben op de betrokkenen. Alleen al bij het lezen van de kop, krijg ik een knoop in mijn maag. Het zal je maar gebeuren!

Op de facebookpagina van De Stad Gorinchem wordt er met grote schrik gereageerd op het bericht. ,,Moeder vergeet dit nooit meer!!!!”, reageert Jannie Bender bijvoorbeeld. En ik denk dat ze daar gelijk in heeft. Ik hoop in ieder geval dat het allemaal goed is afgelopen en dat zowel de baby en de moeder er nu en in de toekomst weinig schade aan ondervinden.

Het lezen van het bericht doet mij in ieder geval beseffen dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Ik leef vooral mee met de moeder die zich rot geschrokken moet zijn. Gelukkig doen de meeste mensen op Facebook dat. Het grootste deel van de mensen dat reageert onder één van de berichten over het incident dat door de diverse media op Facebook is geplaatst, steekt de moeder een hart onder de riem. Zo schrijft Yvonne Gerdes: ,,Lieve moeder, wat zal jij je ongelooflijk schuldig voelen maar ik hoop dat je het snel kunt vergeten. Want wees gerust, ook al denken sommige mensen dat hun dit niet zou zijn overkomen... dit kan iedereen overkomen. Ik hoop dat alles goed gaat met je kindje. Dan snel vergeten.”

En zo is het! Dit had iedereen kunnen overkomen. Toch zijn er ook net iets te veel mensen die daar blijkbaar heel anders over denken en het dus nodig vinden om de moeder in kwestie in alle openbaarheid nog even flink de les te lezen. Ja joh, daar zit zo’n moeder echt op te wachten! Die is zich al rot geschrokken en voelt zich misschien al kapot schuldig dan kan zo’n lading bagger op social media er ook nog wel bij.

Zo reageert Renate van den Bemt met de woorden: ,,Beetje lomp vind ik.” Ja Renate dat mag je vinden, maar houd gewoon je mond als je er verder niks zinnigs over kunt zeggen. Denk je dat die moeder jouw reactie nodig heeft om dit ongeluk te verwerken. En Batuhan Yildizci, denk je nu echt dat die moeder zich beter gaat voelen omdat jij haar op Facebook uitscheldt voor mafkees? En Willem van Pelt Sr., is het nou nodig om de vrouw en plein publique blond en dom te noemen?

Ik snap dat soort reacties oprecht niet. Social media kunnen echt heel erg leuk zijn. Facebook, Instagram, Twitter… ze kunnen zeker bijdragen aan verbinding, maar uiteindelijk zijn het wel de gebruikers van de sociale media die voor die verbinding moeten zorgen. En één ding weet ik wel: mensen uitschelden voor lomp, mafkees of dom en blond draagt daar zeker niet aan bij.

Mirjam de Swart

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie