Afbeelding
Sonja Bron

Wat staat daar nou?! Banneweg

9 november 2022 om 14:33 Column Wat staat daar nou?

Van het weekend las ik het bericht over de Banneweg op de Facebookpagina van De Stad Gorinchem. Om de Banneweg verkeersveiliger te maken denkt de gemeente 14,4 miljoen euro nodig te hebben. En fors bedrag is de eerste gedachte die door mijn hoofd schiet. Aan de andere kant: het is wel één van de belangrijkste verkeersaders van Gorinchem.  

Ik maak regelmatig als voetganger of fietser gebruik van de Banneweg en ik ervaar meerdere keren per week dat het nogal schort aan de ‘oversteekbaarheid’ van de weg. Als je als fietser aan de kant van de Boogflat staat te wachten om over te kunnen steken naar het Piazza Center moet je over een behoorlijke portie geduld beschikken. Het snelle verkeer lijkt altijd voor te gaan. Als fietser sta je vaak lang te wachten. Druk je nogmaals, nu wat narriger, op de knop, zucht je nog maar eens en vraag je je zichtbaar geïrriteerd af wanneer jij nu eindelijk over mag. Verkeer van links en rechts komt meermaals voorbij totdat eindelijk jouw rode licht op groen springt.  

Nu wacht ik altijd braaf tot ik groen licht krijg. De Banneweg leent zich, in mijn ogen, niet voor waaghalzerij. Toch zijn er genoeg mensen, en dat zijn echt niet altijd jongeren, die het geduld niet kunnen opbrengen en uiteindelijk toch maar door rood rijden om over te kunnen steken. Levensgevaarlijk! Dit geldt overigens ook voor de verkeerslichten aan de kant van het Piazza Center (bij de frietkraam) waar je voor staat te wachten als je linksaf richting de Mollenburgseweg wil als fietser. Een dagelijkse ergernis, en ik kan me niet voorstellen dat ik daarin de enige ben. En volgens mij relatief makkelijk op te lossen door de verkeerslichten beter af te stellen. Dat is in ieder geval een ingreep die geen 14,4 miljoen euro hoeft te kosten.  

Natuurlijk begrijp ik ook wel dat er meer nodig is om van deze belangrijke verkeersader een veilige weg te maken. Om over de doorstroming nog maar niet te spreken. Tijdens de spitstijden is het een ramp om via de Banneweg de stad in of uit te willen rijden. Ook hier is een portie geduld gen overbodige luxe. Aan de andere kant: hoeveel van deze automobilisten hadden eigenlijk ook best de fiets kunnen pakken? Gorinchem is geen wereldstad, dus van de ene kant van de stad naar de andere kant van de stad is over het algemeen binnen 20 minuten te doen. Tenminste, als die verkeerslichten een beetje meewerken.  

Een lastige puzzel noemt wethouder Marjo Molengraaf het. En dat geloof ik best! Natuurlijk kun je als gemeente 14,4 miljoen pompen in het verkeersveiliger maken van een weg. En de weg zal daar ook heus wel veiliger van worden. Maar uiteindelijk zijn het vooral de gebruikers van de weg die pas echt invloed hebben op de veiligheid op de weg. Pak dus wat vaker de fiets en vergeet je portie geduld niet mee te nemen. Misschien kunnen we zo met elkaar een begin maken met het verkeersveiliger maken van de Banneweg. Wie weet heeft de gemeente dan uiteindelijk minder euro’s nodig om de weg aan te pakken.  

Mirjam de Swart

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie