Afbeelding
Sonja Bron

Wat staat daar nou?! Den Haag

Column Wat staat daar nou?

Zondagavond werd Gorinchem opgeschrikt door een bizar bericht. Hulpdiensten rukten zondag rond 18.00 uur uit richting de Hendrik Verschuringstraat, in de Lingewijk, nadat een familielid van de bewoner daar het lichaam aantrof van een overleden vrouw. De man lichtte meteen de politie in. In de woning bleek de gaskraan te zijn open gedraaid. Even later werd in de woning ook een tweede persoon dood aangetroffen.  

Vreselijk nieuws en net als heel veel anderen vraag ik me af wat er in hemelsnaam gebeurd zou kunnen zijn in de woning. Gelukkig is de politie een onderzoek gestart en ik hoop dan ook dat de waarheid snel boven tafel komt. Voor de nabestaanden, want voor hen moet het vreselijk zijn, zeker als je geen idee hebt wat er precies gebeurd zou kunnen zijn.  

Dat de politie de zaak in onderzoek heeft, houdt veel mensen op Facebook niet tegen om zelf alvast hun waarheid over wat er gebeurd zou kunnen zijn de wijde wereld in te slingeren. De wildste verhalen gaan rond op de sociale media. Maar het meest opmerkelijke is toch wel de reactie van iemand die direct met zijn vinger richting Den Haag wijst. Hoe dan? Ik wil er echt nog wel begrip voor hebben dat mensen op dit moment nul vertrouwen hebben in de Nederlandse politiek, maar is nou werkelijk alles ineens de schuld van ‘Den Haag’?  

Goed, kleine disclaimer, degene die reageert onder het bericht en direct naar Den Haag begint te wijzen, geeft in zijn eerste zin al toe dat het misschien niet klopt wat hij zegt. Maar toch weerhoudt hem dat er niet van om, zoals dat een echte toetsenbordridder betaamt, lekker door te tikken.  ,,Niet iedereen zal het met mijn opmerking eens zijn, en ik zeg ook zeker niet dat het klopt maar is gebaseerd op wat er in het artikel staat.  Alleen heb ik het gevoel dat dit niet de laatste keer zal zijn met de tijden die eraan gaan komen. De politie kan een groot onderzoek starten al denk ik eerder dat ze richting Den Haag moeten gaan zoeken. Daar zitten mensen die dit hadden kunnen voorkomen maar het niet doen. Ik denk dat de meeste mensen wel weten waar ik naar toe wil maar ga het beestje niet letterlijk bij zijn naam noemen.” 

Ik begrijp echt niet waarom iemand de moeite neemt om zo’n reactie onder een bericht te zetten. Vooral ook omdat de man in kwestie in raadselen blijft praten. Eerst zeggen dat het misschien niet klopt, en vervolgens ‘het beestje niet bij de naam willen noemen’. Ja, wat bedoelt hij nou eigenlijk? Wat wil hij nou bereiken met deze opmerking of gooit hij gewoon graag een knuppel in het hoenderhok?  

Ook schrijft hij dat zijn mening is gebaseerd op dat wat er in het artikel staat. Toch bijzonder hoe dat gaat in de hoofden van sommige mensen. Als ik het artikel lees, gaan mijn gedachten vooral uit naar de nabestaanden en betrokkenen en niet zo zeer naar Den Haag. Zelfs na de vijfde keer lezen, maak ik uit het artikel niet op dat we de dader in Den Haag moeten zoeken.  Ik wacht toch liever het politie-onderzoek af, denk ik.

Mirjam de Swart

advertentie
advertentie