Afbeelding
Sonja Bron

Wat staat daar nou?! Pluim

21 november 2022 om 20:43 Column Wat staat daar nou?

Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem heeft de hoogste score behaald in het onderzoek ‘Beste ziekenhuizen en klinieken’ van Elsevier Weekbladen.  Dit bericht zie ik dit weekend voorbij komen op de facebookpagina van De Stad Gorinchem.  

Zo’n bericht is voer voor heel veel uiteenlopende reacties, dat moge duidelijk zijn. Natuurlijk zijn er mensen die het volkomen eens zijn met het onderzoek en het ziekenhuis hartelijk feliciteren met het behaalde resultaat. Maar er zijn zeker zoveel mensen die de uitslag van het onderzoek van Elsevier  in twijfel trekken.  Zo schrijft iemand: ,,Zullen ze vast een flinke zak belastinggeld voor hebben betaald om die oorkonde te krijgen.”

Met zo’n opmerking trek je niet alleen de integriteit van het ziekenhuis in twijfel, maar ook die van het onderzoeksteam van het weekblad Elsevier. Als ik zo’n opmerking lees, vraag ik me direct af waar dat cynisme vandaan komt. Wat zou er ooit misgegaan zijn in het ziekenhuis bij deze mijnheer? 

Er zijn ook veel reageerders die niets te raden overlaten. Die vertellen in geuren en kleuren  wat hun ervaring met het Gorcumse ziekenhuis is. Chirurgen die al dik met pensioen zijn, worden gecomplimenteerd, heupoperaties van jaren terug krijgen een vette pluim en schoonzussen die ooit in het ziekenhuis hebben gewerkt worden aangehaald om hun woorden kracht bij te zetten. Het valt mij op dat vooral de mensen met een positief beeld van het ziekenhuis zeer uitgebreid reageren. De negatieve reacties zijn vaak kort en bondig. 

Bij het lezen van de reacties valt het me ook op hoeveel mensen een knie- en/of staaroperatie hebben ondergaan in het Gorcumse ziekenhuis. Dat zegt ook wel iets over de gemiddelde leeftijd van de facebookvolgers van De Stad Gorinchem.  En dat is ook één van de reageerders opgevallen. ,,Wie o wie, heeft er alle drie? Schrijft hij onder de vele reacties. Hij doelt hiermee op de behandelingen voor borstkanker, de staaroperaties en de knieprothesen waar het ziekenhuis de hoogst haalbare score voor heeft gehaald.  

Ik moest er om lachen. Deze reactie brengt een beetje luchtigheid tussen al die andere reacties die vooral lijken te zeggen: How can I make thuis about me? In de reacties onder het bericht gaat het niet zo zeer om de uitslag van het Elsevier-onderzoek, maar vooral om het leed dat de reageerders in hun leven hebben meegemaakt. Eindelijk lijken ze met dit bericht een goed excuus gevonden te hebben om hier eens helemaal over leeg te kunnen lopen.  Want wat hun toch is overkomen …. 

Overigens, het ziekenhuis schrijft zelf: ,,’Beste ziekenhuizen en klinieken 2022 ‘ is géén ranglijst en de resultaten zeggen ook niets over de kwaliteit van de geleverde zorg in absolute zin.” Dus al die slechte en goede ervaringen zeggen eigenlijk ook weer niks over dit onderzoek.

Mirjam de Swart  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie