Afbeelding
Sonja Bron

Wat staat daar nou?! Ingewikkeld

21 augustus 2023 om 15:52 Column Wat staat daar nou?

Gender en seksuele identiteit. Vooropgesteld: het is allemaal best ingewikkeld. En ja, vroeger hadden we al dat ‘gedoe’ niet. Of althans, het was er wel, maar het werd nog niet zo specifiek benoemd als nu. Er is zoveel keuze dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. En daar maak ook ik al direct een grote fout. Het is geen keuze! Je bent wie je bent en hoe mooi is het als je ook daadwerkelijk kunt zíjn wie je bent.

Toch gaat het daar nog te vaak mis. Mensen roepen vaak: ,,Ik heb er helemaal geen problemen mee, maar het wordt ons nu allemaal zo opgedrongen.” Met ander woorden: prima als je homo bent, of non-binair of iets anders dan ‘gewoon’ hetero, maar val mij er niet mee lastig. Nee, dan voel je je echt welkom! Het voelt een beetje als: ,,Tuurlijk mag je op mijn feestje komen, maar ik heb liever geen last van je. Blijf jij maar op de gang staan.“

Natuurlijk mag je best aangeven dat je het soms allemaal maar lastig en ingewikkeld vindt. Dat je het niet begrijpt. Maar dat mensen anders zijn dan jij, geeft jou geen vrijbrief om ze belachelijk te maken of, erger nog, geweld te gebruiken. Klinkt logisch, maar toch is dat precies wat er gebeurt onder het Facebookbericht over de Pride die in Gorinchem gehouden gaat worden. De meest kortzichtige Gorcumers hebben zich verzameld en vinden het ontzettend belangrijk om hun mening te geven. Helaas doen ze dat op een weinig respectvolle manier.

De ergste groep van deze toetsenbordhelden, vind ik persoonlijk de mensen die doen alsof ze namens de rest van Nederland spreken. Zoals Elmar bijvoorbeeld: ,,Alsjeblieft niet zeg. Kom op doe gewoon normaal. (...) Het opdringen van heel die LHBTQI+ commune, bewerkstellig je juist het tegenovergestelde. (…) Je gaat alleen maar meer aversie kweken bij de mensen in plaats van acceptatie. Mensen zijn er klaar mee!” Weet je waar ik klaar mee ben, Elmar? Met mensen zoals jij!

Of Hugo die schrijft: ,,Mijn veronderstelling is dat het merendeel van Gorinchem hier niet op zit te wachten, wat denk je van alle kinderen die dit zien, sneu hoor.” Hé Hugo, houd jij het bij jezelf met je mening en betrek mij niet bij jouw aversie tegen alles wat anders is dan jij.

En wat te denken van Corrie die schrijft: ,,Wordt een mooie freakshow.“ Gevolgd door een aantal brakende smileys. Als iemand dan op een normale manier het gesprek met Corrie wil aan gaan, wordt dit afgekapt met de woorden: ,,Ik ga met jou niet eens in discussie.” Knap hoor Corrie, wel een groot deel van de gemeenschap voor freak uitmaken, maar vervolgens daar niet het gesprek over aan willen gaan.

Kortom, zo kan ik nog wel even doorgaan. Het bericht op Facebook leverde dan ook meer dan 200 reacties op. Gelukkig onder de reageerders ook mensen die wel op een positieve en respectvolle manier met dit onderwerp omgaan. Maar toch, ik vind het jammer dat er in de Stad van Tolerantie nog steeds (te) veel mensen weinig tolerant zijn.

Mirjam de Swart

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie