Afbeelding
Sonja Bron

Wat staat daar nou?! Droeftoeter

27 februari 2023 om 10:23 Column Wat staat daar nou?

Linkse moraalridder. Azijnzeiker. Triest figuur. Linkse droeftoeter. Gereformeerde wereldverbeteraar. Natuurfreak. Hij staat te kijken of ‘ie nog wat tussen de billen heeft zitten. Misschien moet Willem eens uit zijn grot komen om te gaan leven.

Het zijn zomaar wat benamingen die Willem uit Dalem online naar zijn hoofd geslingerd krijgt. Waarom?, vraag je je misschien af. Nou dat zit zo: Willem ergert zich aan de muziek die tot in de late avonduurtjes vanaf de voetbalvelden bij GJS klinkt. En dus trok Willem de stoute schoenen aan en besloot hij op de zeepkist van de gemeente Gorinchem te klimmen. Eén van de middelen om als inwoner van Gorinchem mee te denken over het gemeentelijk beleid en te reageren op de besluiten van de gemeenteraad. Ik denk dat Willem nog wel een keer extra had nagedacht alvorens op de zeepkist te klimmen als hij van tevoren had geweten wat voor reacties zijn dappere actie op Facebook op zou leveren.

Laten we vooropstellen: ik heb geen idee of Willem gelijk heeft. Afgaand op de meer dan 100 reacties, die allemaal tegen de mening van deze Willem ingaan, zou ik kunnen denken dat het allemaal wel meevalt met die harde muziek. Maar goed, ik woon er niet en dus kan ik dáár niet over oordelen, vind ik zelf. Waar ik wel over kan oordelen is het niveau van de reacties onderaan het bericht over de klacht van Willem. Want dat niveau is wat mij betreft beneden peil. Ik snap best dat je het voor je cluppie opneemt, maar door op deze manier te reageren, wordt het wel heel moeilijk om met elkaar op een respectvolle manier het gesprek aan te gaan.

En juist het voeren van een open en eerlijk gesprek lijkt me in dit geval zo belangrijk. En toevallig lezen we dat ook in één van de andere artikelen uit De Stad Gorinchem. Daarin zegt Marcel Dassen, communicatieadviseur en schrijver van het boek ‘Voor elk gesprek het juiste antwoord’, dat je door het voeren van een gesprek de verbinding kunt maken. ,,Mensen van duizenden jaren geleden, zouden nu stapelgek worden van alle prikkels om hen heen. Zij konden in die tijd alleen als groep overleven doordat wij als mens emotioneel met elkaar kunnen verbinden. Elkaar aanvoelen was toen en is vandaag nog steeds belangrijk om als groep sterker te worden. Gesprekken helpen om zich in elkaar te verdiepen.”

Daarom zou ik tegen GJS willen zeggen: nodig Willem eens uit tijdens een van die gezellige (muzikale) avonden bij GJS. En Willem, pak die uitnodiging met beide handen aan. Ga het gesprek aan en zoek die verbinding! En heel misschien heeft Marcel Dassen nog een gaatje over in zijn agenda om het gesprek in goede banen te leiden. Of schaf zijn boek aan voordat je bij elkaar op de koffie gaat. Volgens mij bereik je daar meer mee dan met dat geroeptoeter op social media, want van enige vorm van verbinding is daar, wat mij betreft, al jaren geen sprake meer.

Mirjam de Swart

advertentie
advertentie