Afbeelding
Sonja Bron

Wat staat daar nou?! Emoji’s en emoties

27 maart 2023 om 09:32 Column Wat staat daar nou?

Sociale media: we kunnen niet zonder, maar soms lijkt het wel alsof we er geen genoeg van krijgen. Het is een bron van vermaak, informatie en contact met de wereld om ons heen. Maar wat ik vooral interessant vind, is hoe mensen met elkaar communiceren op sociale media. Ik bedoel, het lijkt soms wel alsof we totaal andere personen worden zodra we op social media zitten!

Een van de meest voorkomende taferelen op sociale media is het gebruik van emoji’s. Het is zo veelzeggend hoe we deze kleine icoontjes gebruiken om onze emoties over te brengen. Of, laat ik het anders zeggen: het is zo veelzeggend hoe we soms volledige zinnen vervangen door een simpel gezichtje met een knipoog of een lachende mond. En als we dan toch woorden typen, doen we dat vaak in afkortingen waar niet iedereen meer achter kan komen. Zeker als je met pubers appt is het soms een ware uitdaging om hun berichten te ontcijferen. En wat betekende dat gezichtje nou echt…? Het is soms net alsof ze een geheimtaal spreken.

Soms lijkt het wel alsof we bewust dingen verkeerd interpreteren of anderen expres laten struikelen over onze woorden. Misschien willen we er gewoon zeker van zijn dat we gehoord (of in dit geval: gelezen) worden. Dwars tegen de mening van de gemiddelde Nederlander in gaan zorgt nu eenmaal voor veel meer reacties dan gewoon maar tikken wat iedereen al heeft gezegd. Lekker het vuur flink opstoken en reageerders sarren met jouw onconventionele mening. En weet jij wat, die mening doet er eigenlijk helemaal niet toe, als het maar reacties oplevert!

Maar wat ik misschien nog wel het meest fascinerend vind van sociale media-communicatie, is de manier waarop we mensen afwijzen. Wat we vroeger deden door middel van een afwijzingsspeech, zoals ‘het ligt niet aan jou, maar aan mij’ of ‘ik wil gewoon vrienden blijven’, doen we nu door middel van ‘ghosting’ ofwel het simpelweg negeren van berichten. Mijn puber thuis is daar overigens een ster in. Maar owee, als ik even niet binnen 5 minuten op zijn appje reageer dan zijn de rapen gaar. Terwijl ik hem dan echt niet aan het ‘ghosten’ ben, maar ik heb ook wel eens wat anders te doen dan een paniekerige puber op zijn wenken te bedienen.

Maar goed, laten we vooral niet voorbijgaan aan alle mooie kanten van communiceren op sociale media. Het verbindt mensen van over de hele wereld en maakt de wereld een stukje kleiner. We hebben toegang tot kennis, informatie en entertainment die we anders misschien nooit hadden gevonden. Laten we dus vooral door blijven gaan met communiceren op sociale media, maar wel met het besef dat we aan de andere kant van ons scherm een échte persoon hebben. En ach, af en toe een smiley of emoji kan ook heus geen kwaad.

Mirjam de Swart

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie