Esmay Usmany
Esmay Usmany Marjolein Jaworski

Mijn Gorinchem: Reizen

13 oktober 2023 om 18:56 Column Mijn Gorinchem

Ik stopte mijn tassen onder de stoel voor me, leunde achterover en strekte mijn benen uit. Toen de stewardess langskwam, vroeg ze me wat ik wilde drinken en eten. Met mijn drankje in de hand pakte ik mijn boek, deed mijn koptelefoon op en ging zitten voor mijn 21 uur durende vlucht naar Indonesië. Zonder partner, zonder kinderen, maar met mijn beste vriendin. 

Deze ervaring staat in schril contrast met de vakantie die ik een paar maanden eerder had gehad. Die begon met een autostoeltje in de stoel van de auto te worstelen. De veiligheidsgordel in te rijgen om het goed aan te sluiten. Het omvatte grote hoeveelheden snacks, het oppikken van gevallen kleurpotloden en knuffels met tussenpozen van twee minuten het beantwoorden van de vraag “zijn we er al?” Niet minder dan vijftig miljard keer in een uur. Nee, de reis die ik nu maak hoef ik enkel en alleen aan mezelf te denken. Niet uit een egoïstische daad, maar omdat het goed is om naast moederschap ook en vooral ook goed voor jezelf te zorgen.
Een paar weken niet naar de behoeften van iemand anders luisteren, enkel naar de mijne. Als ik honger heb, eet ik. Als ik moe ben, slaap ik en er is geen enkel avondmaal dat een ultimatum of tranen inhoudt. We eten heerlijk, scooteren rond, trekken erop uit om zoveel moois te ontdekken en het enige lichaam waar ik zonnebrandcrème op moet aanbrengen is van mijzelf. Ik geniet van mijn vrijheid en neem elke zelfzuchtige seconde ervan op.

Moederschap gaat wat mij betreft ook en vooral over goed voor jezelf zorgen. Op wat voor manier dan ook. Goed voor jezelf zorgen, zodat je gelukkig bent. En een gelukkig mens, maakt een gelukkige ouder.

Kinderen leren vooral door dat wat ze zien. Voor mij is dat reizen. Het helpt me groeien als mens terwijl mijn perspectieven nog meer worden geopend door nieuwe mensen, culturen en tradities. Om die laag te verliezen van wie je denkt dat je moet zijn, naar wie je wilt zijn. Soms kun je een plek vinden die je gewoon gelukkig maakt, een plek waar je glimlacht zodra je uit het vliegtuig, trein of bus stapt en je helemaal vrij voelt. Soms probeer je nieuwe dingen uit die je de adem benemen of soms angst aanjagen. 

Maar reizen maakt dat het ook altijd weer fijn is om terug naar huis te gaan, weer terug naar de kindjes. Als een hernieuwde versie en een moeder die weer opnieuw probeert een nog betere versie als mama te zijn. En kan ik alleen maar hopen dat ze ooit hetzelfde zullen doen.

Esmay Usmany

Meer lezen: www.esmayusmany.com

advertentie
advertentie