Afbeelding
Maarten van der Schaal
video

De journalistieke zomerbaan van Kees-Jan

27 juli 2020 om 09:20 Economie

GORINCHEM Door het coronavirus is de zomervakantie van 2020 anders dan anders. Ook jongeren hebben een lange zomer te overbruggen, waarbij er minder mogelijk is dan normaal. Een zomerbaantje kan een oplossing zijn en de bijverdiensten zijn natuurlijk ook niet onbelangrijk. De komende tijd spreken we wekelijks met een jongere uit Gorinchem over zijn of haar vakantiebaantje. 

door Lucas Versteeg

Een notitieboekje, een laptop, een glaasje water en een stapel kranten: de zolderkamer van Kees-Jan Oskam (20) is ingericht als werkkamer. ,,Als zomerbaantje werk ik vijf weken bij de kerkredactie van het Nederlands Dagblad. Vier dagen per week werk ik thuis en één dag per week werk ik op het kantoor in Amersfoort.” Zelf studeert Kees-Jan journalistiek, via zijn stage bij het ND is hij bij dit zomerbaantje gekomen. ,,De stage beviel mij zo goed dat ik heb gevraagd of ze deze zomer ook nog iemand nodig hadden. Dat was het geval!”

Voor het baantje schrijft Kees-Jan nieuwsartikelen en interviewt hij mensen. ,,Vorige week ben ik naar een belevingscentrum geweest waarbij je op verschillende manieren kunt ervaren hoe het is om als christen vervolgd te worden. Ik loop daar dan wat rond, spreek met mensen en schrijf er achteraf een stuk over. Zoiets vind ik heel leuk om te doen: als ik dit baantje niet had gehad, zou ik nooit geweten hebben dat dit centrum bestond.” Als journalist komt hij met allerlei mensen en plaatsen in aanraking. ,,Dat vind ik zo leuk aan het werk. De ene dag sta ik bij een openluchtdienst in Putten, de andere dag bel ik met een dominee die een christelijke versie van Monopoly, Monoholy, heeft gemaakt.”

Van nature is Kees-Jan een nieuwsgierig persoon. ,,Dat ben ik altijd al geweest. Ik vind het leuk om te luisteren naar persoonlijke verhalen. Ook vind ik verhoudingen tussen mensen interessant. Doordat ik op de kerkredactie werk, kan ik schrijven over verhoudingen binnen kerken.” Kees-Jan is blij met zijn unieke zomerbaan. ,,Er zijn zoveel zomerbaantjes en soms is het goed om verder te kijken dan de meest voor de hand liggende baantjes. Iets waar je goed in bent of wat met je studie te maken heeft, maakt het al snel een stuk leuker."

advertentie
advertentie