Taferelen als deze op het Eind zitten er dit jaar dus niet in
Taferelen als deze op het Eind zitten er dit jaar dus niet in foto: GP-buro

Geen intocht, wel huis van Sint Nicolaas dit jaar in Gorinchem

22 augustus 2020 om 10:08 Evenementen

GORINCHEM Het bestuur van stichting Sint Nicolaasteam (SNt) heeft besloten dit jaar geen intocht te houden, onder meer vanwege de COVID-19-pandemie. De regels rondom het virus zorgen er volgens SNt voor dat het geen haalbare kaart is voor de organisatie een intocht te organiseren. Wel wordt traditiegetrouw het huis van Sint Nicolaas opengesteld in de Gasthuisstraat.  

De intocht van 14 november in Gorinchem gaat niet door. ,,De veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid stelt te strenge regels rondom evenementen”, aldus SNt. Zo is de organisatie verantwoordelijk voor de handhaving van 1,5 meter tussen bezoekers. ,,We hebben nog nagedacht om het evenement alleen op de Buiten de Waterpoort te houden. Alleen is het voor onze vrijwilligers een onmogelijke taak om de ruim 5.000 bezoekers verspreid te laten staan in het gebied”, laat voorzitter Coby Dekker weten.

Daarnaast speelt ook in Gorinchem, uiteraard, de kwestie ‘Zwarte Piet of niet’. ,,De afgelopen maanden hebben we intensief contact gehad met het college van burgemeester en wethouders. Dit waren warme, opbouwende gesprekken, tot de motie van PvdA, D66 en Stadsbelang zeer onverwachts werd ingediend. Hierdoor heeft, zoals begrijpelijk, het college een afwachtende houding aangenomen richting onze stichting”, vertelt Dekker. ,,In de gesprekken die volgden als voorbereiding op het door de burgemeester voorgestelde stadsdialoog hebben wij geadviseerd om de werkelijk onderliggende maatschappelijke problemen aan te pakken, waar de kleur van Piet onderdeel van uitmaakt. Hangende de motie is het voor het college voorlopig niet mogelijk om financiële steun toe te zeggen. Deze steun is noodzakelijk om het evenement COVID-19-proof te maken.”

DREIGEMENTEN De motie heeft voor onrust gezorgd in de stad. De stichting SNt betreurt dat aan beide kanten dreigementen binnengekomen zijn en dat er acties zijn gevoerd. Om de rust zoveel mogelijk te bewaren, heeft de stichting op de achtergrond vele gesprekken met zowel voor- als tegenstanders gevoerd, en hun gevraagd om de rust te bewaren. Vandaar ons advies aan de gemeente om stadsbrede gesprekken te voeren die gericht zijn op de onderliggende pijn van discriminatie en uitsluiting waar de kleur van Piet onderdeel van zou kunnen zijn. Wij hopen dat de  gemeente ons advies overneemt”, aldus Dekker namens de stichting.

HUIS VAN SINT NICOLAAS Het Huis van Sint Nicolaas zal dit jaar weer geopend worden aan de Gasthuisstraat. Wel moeten de bezoekers rekening houden met COVID-19-maatregelen die de organisatie in acht moeten nemen. Dit jaar wil de organisatie voor kinderen met onder rmeer autisme prikkelvrije momenten inlassen. Dit zijn momenten waar mensen rustig in contact kunnen treden met Sint Nicolaas en zijn Pieten. Ook zal de organisatie samen met de winkeliersverenigingen zoeken naar alternatieven om er toch een groot feest van te maken.

advertentie
advertentie