Afbeelding
Ithaka Filmt

Jonge nieuwkomers maken eigen korte films tijdens Ithaka Filmt in Gorinchem

3 juni 2021 om 08:11 Film

GORINCHEM In mei en juni vindt Ithaka Filmt plaats op verschillende basisscholen in Gorinchem. Tijdens een driedaagse workshop krijgen jonge nieuwkomers van internationale schakelklassen met hulp van professionele filmmakers alle tools om hun eigen korte film te maken. Indien de coronamaatregelen het toelaten, worden de zelfgemaakte films in juni vertoond in een bioscoop in Gorinchem. Jongeren die uitblinken krijgen ook nog eens de kans om onder intensievere begeleiding nog een film te maken die wordt vertoond op het Nederlands Film Festival. 

Ithaka Filmt werd in 2016 in samenwerking met docenten en jongeren van de Ithaka Internationale Schakelklas in Utrecht opgezet. Een Internationale Schakelklas is bedoeld voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar die net in Nederland zijn en de eerste stap richting het Nederlandse onderwijssysteem maken. Inmiddels zijn er met al meer dan 2000 jonge nieuwkomers films gemaakt op 15 verschillende Internationale Schakelklassen verspreid over heel Nederland. 

Tijdens Ithaka Filmt maken de jongeren kennis met alle facetten van het film maken: conceptontwikkeling, storyboard, script schrijven, cameratechniek, productie, geluid, acteren en monteren. Ook staat het leren samenwerken centraal en wordt de Nederlandse taal actief geoefend via het maken van een script en het spreken voor de camera. Er wordt gewerkt met korte, interactieve en praktische opdrachten die op maat zijn gemaakt voor de jonge migranten. 

Het project Ithaka Filmt is onderdeel van Stichting Common Frames die gelooft in de verbindende kracht van media maken. De stichting ontwikkelt en organiseert film- en mediawijsheidsprojecten voor jonge nieuwkomers. Zij werken daarbij vooral samen met migranten tussen de 12 en 18 jaar die na aankomst in Nederland moeten en willen schakelen naar de (onderwijs-)cultuur.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie