Ruben Pest.
Ruben Pest. Ruben Pest

‘Gorinchem is een filmstad’

8 maart 2022 om 08:34 Film Internationaal Film Festival Gorinchem

GORINCHEM Het Internationaal Film Festival Gorinchem (IFFG) vindt dit jaar plaats van 13 tot en met 17 april. In aanloop naar het festival spreken we met filmliefhebbers. Deze week: Ruben Pest.

Ruben, wat heb jij met film?

,,Ik ben afgestudeerd aan de Kunstacademie St. Joost in Breda als audiovisueel vormgever. Wat ik voorheen deed, was op allerlei manieren verhalen vertellen. Zo heb ik veel regie-assistentie gedaan bij films en series (zoals Celblok H, De 12 van Oldenheim en Dokter Deen), maar ik heb ook video-installaties gedaan, zoals het bewegend schilderij Penny. Een schilderij, dat in het Beatrixziekenhuis hing, met een beeldscherm. Een shot van 24 uur in een woonkamer dat het verhaal van Penelope vertelt, een figuur uit de Griekse mythe. Later heeft het bij de Zomerexpo in het Gemeentemuseum in Den Haag de prijs gewonnen voor het beste kunstwerk. Inmiddels ben ik audiomaker bij het NRC, waar ik podcasts maak.”


Wat is het grote verschil tussen films en podcasts?

,,Ik merkte dat ik voor mijn research heel interessante gesprekken voerde die niet geschikt voor film waren. Mensen consumeren een podcast heel anders dan een film. Je kunt een podcast luisteren terwijl je fietst, in de auto zit of staat te koken. Die vorm ligt mij goed. Bij een film gaat ál je aandacht naar de film. Er zijn natuurlijk wel podcasts waar je ook met je volle aandacht voor kunt zitten, zoals fictiepodcasts.”

Je was voorheen ook betrokken bij het Film Front Festival.

,,Ja, tussen 2012 en 2016 was ik voorzitter. Dat was een festival voor beginnende filmmakers in Gorinchem, waar ik tot mijn achttiende woonde. Ik was zelf beginnend filmmaker en ik vond het heel belangrijk dat jong talent een podium kreeg. Dat podium boden wij, want er waren in Nederland helemaal niet zo veel festivals voor jonge makers. Uiteindelijk werd het voor filmmakers veel makkelijker om ook via internet hun werk te laten zien, waardoor we meer naar film op locatie zijn gegaan: buitenbioscopen bijvoorbeeld, of een projectie op de ramen van het oude stadhuis. Daarnaast deden we veel filmeducatie.”

Veel overeenkomsten met het IFFG dus. Wat vind je van het IFFG?

,,Heel tof. Het aanbod en de programmering is super en het bereikt een groot publiek. Dat film nog steeds een prominente plek in Gorinchem heeft, vind ik mooi. Dat zie je voor mijn gevoel niet in andere middelgrote steden. Gorinchem is wel een cultuur- en filmstad.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie