Raimond van Soest
Raimond van Soest Raimond van Soest
Serie Internationaal Film Festival Gorinchem

‘Geen medium heeft zoveel als film’

29 maart 2022 om 14:17 Film Internationaal Film Festival Gorinchem

GORINCHEM Het Internationaal Film Festival Gorinchem (IFFG) vindt dit jaar plaats van 13 tot en met 17 april. In aanloop naar het festival spreken we met betrokkenen en filmliefhebbers. Deze week: Raimond van Soest.

Hij is een bekende oud-Gorcumer, zeven jaar lang was hij voorzitter van het Film Front Festival in Gorinchem, hij is storyboardartist (misschien wel de bekendste van Nederland) van onder meer Michiel de Ruyter, Oorlogswinter, Alles is Liefde en De Kameleon en hij werkte samen met de grootste filmmakers van Nederland zoals Martin Koolhoven: het is slechts een korte omschrijving van wie Raimond van Soest is. Tijdens het IFFG is hij terug in de stad waar op zijn veertiende kwam wonen en op zijn dertigste wegging. En niet voor niets. Hij maakte zijn grote ambitie waar: een eigen korte bioscoopfilm maken.

Spannend om met je eigen film terug in Gorinchem te zijn?

,,Daar zit een bepaald gevoel bij, zeker. Wie kan nu zeggen dat hij een eigen bioscoopfilm heeft? Ik ben opgegroeid in Gorinchem, was er striptekenaar bij de lokale krant en organisator van het filmfestival. Heel bijzonder dat ik nu terug ben in de stad waar ik nog volop oude contacten, bekenden en kennissen heb. Ik ben inmiddels 22 jaar weg en ben benieuwd hoe de film ontvangen wordt door het Gorcumse publiek. Al denk ik dat ze het prachtig gaan vinden, want het is een prachtige, emotionele en bijzondere film.”

De Kleine Pianist is een dramatische en poëtische korte film die zich afspeelt rond het begin van de Slag om de Schelde in september 1944, het begin van de bevrijding. Boy, de licht autistische zoon van een arme fruitplukker, raakt verwonderd en geïnspireerd door de bombardementen en het afweergeschut waarin hij een melodie ontdekt en hoort. Wapperend met zijn handen fantaseert en dirigeert Boy zijn pianostuk terwijl hij kijkt naar de bommenregen op Antwerpen.

Wat was je inspiratie?

,,Ik zat eens in de tuin toen er een propellervliegtuigje overvloog. Ik moest denken aan bombardementen in een documentaire over de slag om de Schelde. Ik deed die explosies na met mijn handen en ik dacht: ik lijk wel een dirigent. Toen moest ik aan mijn zoon Valentijn denken. Hij heeft ADD en is heel creatief en muzikaal. Toen dacht ik: wat nou als een kind hier een melodie in zou ontdekken?”

Je eigen zoon vormt dus een grote inspiratie?

,,Ja, hij heeft ook een grote bijrol in de film en mijn vader, Peter van Soest, speelt de oude pianist. Het is een heel persoonlijk project. De vaderzoonrelatie is een belangrijk thema in de film: aan de ene kant een licht autistisch kind, aan de andere kant een norse fruitplukker die denkt: het is gewoon een achterlijk kind. In die tijd was autisme nog helemaal niet bekend. Ik heb de film gemaakt voor alle kinderen die anders zijn.”

Meer informatie over Raimond van Soest of zijn film De Kleine Pianist? Check www.rayunlimited.nl. Wil je de film zien? De Kleine Pianist is op vrijdag 15 april te zien tijdens het Lokaal Talent Programma van het IFFG. Raimond geeft samen met alle hoofdrolspelers én met zoon Valentijn en vader Peter acte de présence tijdens een Q&A. Koop je kaarten via www.iffg.nl.

advertentie
advertentie