Anika van der Kevie: 'Hoog tijd dat wij elkaar weer zien, horen en spreken.'
Anika van der Kevie: 'Hoog tijd dat wij elkaar weer zien, horen en spreken.' FERRY VERHEIJ

IFFG-festivaldirecteur Anika van der Kevie: ‘Het wordt een feestelijk filmfestival’

11 april 2022 om 20:05 Film Internationaal Film Festival Gorinchem

GORINCHEM Het Internationaal Film Festival Gorinchem (IFFG) staat voor de deur! Van 13 tot en met 17 april genieten mensen van wereldcinema. Festivaldirecteur Anika van der Kevie is er  klaar voor.

Anika, het is zover: het IFFG 2022!

,,Ik ben héél trots. Als organisatie hebben we steeds meebewogen met continu veranderende omstandigheden. Veel hobbels en onzekerheden, met in december nog een lockdown, maar toen kwamen versoepelingen en nu kunnen we alsnog groots uitpakken met dertig films en veertig vertoningen, maar ook een feestelijke openingsavond en Q&A’s met filmmakers en regisseurs. Dat vind ik de meerwaarde van een festival: elkaar ontmoeten, met elkaar in gesprek, nagenieten van de film, heerlijke muziek in het festivalcafé en luisteren naar elkaars verhalen. We kijken ernaar uit om met elkaar terug de theaters in te duiken. Het wordt een feestelijk filmfestival.”

Is het helemaal zoals vóór corona?

,,Veel Q&A’s zijn nog online, omdat buitenlandse filmmakers nog niet altijd kunnen reizen. Ook in de zalen is er een middenweg tussen de anderhalve meter afstand en de oude situatie. Er zijn meer premièrefilms dan voorgaande jaren en ook thuisblijvers kunnen meegenieten via het online aanbod.”

Hoe is het filmaanbod?

,,Films met persoonlijke verhalen, kracht, doorzettingsvermogen, muziek en identiteit, er is voor iedereen wat wils. En zoals gezegd: de films zijn het nieuwste van het nieuwste. We zijn een internationaal filmfestival, dus een deel van de films is ook met Engelstalige ondertiteling, zo kunnen anderstaligen ook genieten van ons filmaanbod.”

Waar kijk je het meest naar uit?

,,De vorige keer kon de jongerenjury de films niet live in de theaters kijken. Zij zijn nu elke dag live op locatie. Verder hebben we een heerlijke randprogrammering, de schoolvoorstellingen op donderdag zijn vol en we hebben een boeiend Lokaal Talent-programma. Wat ik ook bijzonder vind, is dat de Iraaks-Koerdische regisseur Hiner Saleem naar het IFFG komt om na Goodnight Soldier met bezoekers in gesprek te gaan. Hij won meerdere filmprijzen en is in Frankrijk onderscheiden met de Chevalier des Arts et Lettres voor zijn bijzondere prestaties. Ons thema is dit jaar niet voor niets ‘See U. Hear U. Tell U’. Het is hoog tijd dat wij elkaar weer zien, horen en spreken.”

Tickets via www.iffg.nl.

advertentie
advertentie