Maureen Prins
Maureen Prins Maureen Prins
Serie Internationaal Film Festival Gorinchem

Maureen Prins: ‘Filmfestivals goed voor verbinding’

2 april 2022 om 08:14 Film

GORINCHEM Het Internationaal Film Festival Gorinchem (IFFG) vindt dit jaar plaats van 13 tot en met 17 april. In aanloop naar het festival spreken we met betrokkenen en filmliefhebbers. Deze week: Maureen Prins, werkzaam bij BROET, dat talenten helpt om zich te ontwikkelen tot professionele makers. 

Maureen, wanneer ben jij zelf de filmwereld ingerold?

,,Ik ben in 1998 afgestudeerd aan de Kunstacademie in Tilburg. Daarna kwam ik terecht bij een traditionele filmschool in Sheffield waar ik mijn master heb gedaan. Daar ben ik op twee fictiefilms afgestudeerd. Mijn afstudeerfilm Luca heeft het toen goed gedaan op filmfestivals. Maar uiteindelijk ben ik vooral buiten de gebaande paden van de filmwereld beland. Zo ben ik in 2006 een mobiele bioscoop op zonne-energie gestart en inmiddels rijden er elf van zulke busjes over de hele wereld: Chili, Brazilië, de Westelijke Sahara. Daarmee brengen we film naar bijzondere locaties.”

Wat is er zo leuk om buiten de gebaande paden van de filmwereld te werken?

,,Ik ben begonnen als filmmaker, regisseur en programmamaker en je krijgt dus vaak de vraag: wanneer ga je weer iets maken? Maar voor mij is juist de andere kant mooi: iets mogelijk maken voor anderen. Ik heb zelf niet meer de behoefte iets te maken. Daarom richt ik me nu met BROET onder meer op talentontwikkeling. Daarbij kijken we niet alleen hoe we jonge makers een podium kunnen bieden, maar we verbinden vooral ook de jonge filmmakers met de filmindustrie. Hoe kun je mensen met elkaar verbinden?”

Welke rol spelen filmfestivals daarbij?

,,Filmfestivals zijn supergoed voor die verbinding. Het IFFG is bijvoorbeeld een publieksfestival. Dat is echt een cadeautje voor de stad Gorinchem. Je kunt je als filmmaker onderdompelen in films die je anders nooit zou zijn. Er lopen ook andere filmmakers rond en er is een informele setting waarbij je elkaar kunt ontmoeten. Het is echt een viering van de film. Ons advies aan filmmakers is dan ook altijd: kijken, kijken, kijken. Andere filmmakers ontmoeten lijkt soms moeilijk, maar op filmfestivals is dat veel makkelijker.”

Wat is jouw tip voor jonge filmmakers?

,,Ontdek waar de kansen liggen. Iedereen heeft de illusie de nieuwe Steven Spielberg te worden. Je moet ook zeker je dromen nastreven, maar het is goed om realistisch naar je eigen skills te kijken en die ook goed te benutten. Er liggen namelijk heel veel kansen in de filmwereld.”

advertentie
advertentie