Afbeelding
Stichting Atelier Gorinchem

Jeugdatelier Gorinchem maakt ‘Kunst in de sluis’

2 juni 2021 om 18:50 Kunst

GORINCHEM Sinds zeven jaar geeft Marleen van Zwienen leiding aan het Jeugdatelier in de ULO. Op maandag en donderdag komen hier kinderen tussen acht en 14 jaar na schooltijd om te tekenen, schilderen of een andere kunstuiting te maken.

Deze kinderen hebben een heel verschillende achtergrond. Ze zitten op scholen voor gewoon of bijzonder onderwijs. Maar ook de nationaliteit is heel divers. Behalve kinderen die hier in Nederland geboren zijn, komen er ook vluchtelingen en kinderen uit Roemenië en Oekraïne.

HUGO DE GROOT Op verzoek van de Havendienst hebben de leerlingen van het Jeugdatelier dit jaar weer tekeningen en schilderijen gemaakt. In 2021 kozen ze voor het thema ‘Hugo de Groot’, het is tenslotte 400 jaar geleden dat hij in zijn boekenkist ontsnapte uit Slot Loevestein.

Marleen is begonnen met het lezen van haar boekje ‘Hugo de Groot, Wonderkind uit Holland’. Daarna ging iedereen met zijn eigen inspiratie aan de slag. De boekenkist werd natuurlijk gekozen maar ook het gezinsleven van Hugo, een echte family-man, die zijn kinderen het liefst allemaal bij elkaar had. Dat lukte helaas niet vaak. Ook het overlijden van de jonge kinderen van Hugo is onderwerp van een schilderij geworden. Daarnaast heeft zijn einde als gevolg van een schipbreuk ook de verbeelding geraakt.

TOP-3 Met de nieuw opgedane informatie zijn de kinderen aan de slag gegaan en hebben allemaal een kunstwerk gemaakt. Samen met het bestuur van Stichting Atelier Gorinchem is een jury gevormd om de werken te beoordelen. Daar is besloten om alle veertien ingezonden kunstwerken mee te laten doen. Er is wel een top-3 gekozen. Deze wordt later bekendgemaakt. Alle schilderijen krijgen ook een plaatsje tijdens de expositie gedurende de maand van de amateurkunst IkToon in de binnenstad van Gorinchem.

KUNST IN DE SLUIS De veertien geselecteerde kunstwerken worden geprint op grote banners en opgehangen in de sluis bij het Havenkantoor op het Eind in Gorinchem. Tijdens de Open Havendag op 29 mei werden de kunstwerken om 11:00 uur onthuld door wethouder Dick van Zanten in gezelschap van cultuurcoach Raija de Hoog. De kunstwerken blijven vervolgens een jaar hangen. Door de ruimhartige donatie van de Ronde Tafel is deze expositie mogelijk gemaakt.

‘Kunst in de sluis’ wordt in 2021 voor de 28e keer georganiseerd. Vanaf de start in 1993 konden de beste leerlingen bij Spant, Toon, Cultuurfabriek hun werk voordragen en werd er een keuze gemaakt. In 2021 hebben alleen de kinderen van het Jeugdatelier werk ingezonden.

Meer informatie: www.ateliergorinchem.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie